Jézus visszavág?

2004.04.21. 14:42
A New York-i ferences szerzeteseknek annyira tetszett Mel Gibson Passiója, hogy petícióval fordulnak az ausztrál színész-rendezőhöz: készítsen filmet rendjük alapítójáról, Assisi Szent Ferencről is. A rend honlapján, a www.franciscanfriars.com-on már közel kilencezer olvasó írta alá a Gibsonhoz intézett "nyílt levelet és tiszteletteljes kérést".
Glenn Sudano atya, aki a 82 szerzetesből álló New York-i közösség vezetője, azután fogalmazta meg és tette fel a honlapra a petíciót, hogy megnézte A passiót, amelynek szerinte természetes folytatása lehetne Szent Ferenc realisztikus ábrázolása. "A szenteket gipszbe zárják, pedig valójában sokkal erőteljesebbek, izgalmasabbak, érdekesebbek és emberibbek" - idézi a Reuters Glenn atyát, aki elégedetlen a Szent Ferencről készült eddigi filmekkel: szerinte azok leginkább karikatúrák.

Kasztrálta Szent Ferencet

Franco Zeffirelli Napfivér, Holdnővéréről például úgy vélekedik, hogy az "kasztrálta és leegyszerűsítette Szent Ferenc figuráját, és hippit csinált belőle", Liliana Cavani 1989-es Francescójáról pedig azt mondta, hogy hatalmas baklövés volt Szent Ferenc szerepét Mickey Rourke-ra osztani.

Glenn atya A passióval viszont annál elégedettebb: nyílt levelében "rendkívüli szent műnek" nevezi a filmet, és arra kéri Gibsont, hogy "készítsen folytatást, amely megmutatja a világnak, mi történik, amikor valaki teljes lényével válaszol Krisztus passiójára, kínszenvedésére."

Glenn atya reménykedik benne, hogy Gibson munkatársai fogadják őt, és tárgyalhat velük a projektről, a legfontosabb számára azonban mégsem Gibson, hanem Szent Ferenc: "Ha Mr. Gibson nem vállalja a felkérést, akkor talán lesz majd egy lengyel rendező vagy valaki más - ezért fordítottuk le a levelet olaszra, németre és lengyelre is. A fő az, hogy valaki méltó filmet készítsen Szent Ferencről."

Cinematrix