A német egyházak közösen félnek a Passiótól

2004.03.18. 15:54
A német katolikus és evangélikus egyház, valamint a németországi zsidók szervezete közös nyilatkozatot adott ki Mel Gibson filmjének kártékony hatásáról. Közben Németország több mozijában lelkészek segítenek feldolgozni a filmet.
A német katolikus és evangélikus egyház, valamint a németországi zsidók szervezete csütörtökön ritkaszágszámba menően, közös nyilatkozatban figyelmeztetett arra, hogy Mel Gibson A passió című filmje megronthatja a keresztény-zsidó, viszonyt és antiszemita érzelmeket kelthet.

Robbanékony film

- Fennáll annak a veszélye, hogy a film antiszemita előítéleteket éleszt fel - állapította meg a nyilatkozat, amelyet Karl Lehmann, a katolikus püspöki kar vezetője, Wolfgang Huber, az evangélikus egyház feje és Paul Spiegel, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke írt alá.

A vezetők "különösen robbanékony" hatásúnak találják a filmet Európában, ahol "az antiszemitizmus észrevehetően erősödik. Függetlenül attól, hogy a szándék antiszemita volt-e, vagy sem, fennáll annak a veszélye, hogy antiszemita propaganda céljaira használhatják fel."

Németországban csütörtökön 400 moziban kezdték el vetíteni az ausztrál színész-rendező filmjét, számos helyen már éjfélkor. A berlini Zoo Palast éjféli vetítésén azonban mindössze 80 néző foglalt helyet az ezer személyes nézőtéren, s nem történt rendkívüli esemény. Az Egyesült Államokban az egyik néző szívinfarktust kapott, s a helyszínen meghalt.

Lelki segély mozi után

Az egyik hamburgi moziban az első három napon lelkészek állnak a nézők rendelkezésére, s beszélgetnek el a beszélgetni vágyókkal. Gibson tagadja, hogy antiszemita lenne a film, amely Jézus életének utolsó 12 óráját beszéli el, sokszor brutális képsorokban. Egyes német kritikusok antiszemita giccsnek nevezték A passiót. A csütörtöki közös nyilatkozatban is kifogásolták a film brutalitását, amely "túlmegy az elfogadott határokon", valamint azt, hogy a differenciált ábrázolásmódra tett kísérletek ellenére a Gibson-féle feldolgozás a zsidókat negatív színben tünteti fel és leegyszerűsíti a Biblia üzenetét.