Magyarországra is elért a Passió-botrány

2004.03.29. 13:52
Hazai keresztény teológusok szerint Mel Gibson Jézus szenvedéseit bemutató filmje egyértelműen a Sátán csábítása, a katolikus püspöki karnak viszont tetszett, és nem értik miért tartják antiszemitának és szadistának az alkotást. A zsidó szervezetek egyelőre hallgatnak, a kisegyházak viszont tagokat toboroznak a mozik előtt.

Mel Gibson A passió című filmje az Egyesül Államokban már megjelenése előtt botrányt kavart, hiszen a filmstúdióból kiszivárgott forgatókönyvek alapján több keresztény teológus és zsidó szervezet is antiszemitizmussal vádolta a Passiót, amiért az egyoldalúan csak a zsidókat teszi felelőssé Jézus haláláért.

A sátán kísértése?

Hasonló okok miatt írt nyílt levelet most több magyar teológus és lelkész. Endreffy Zoltán filozófus, katolikus teológus, Iványi Gábor, teológiai tanár, metodista lelkész, Majsai Tamás teológiai tanár, református lelkész, Szöllőssy Ágnes művészettörténész és Tillmann József filozófus által kiadott nyílt levél szerint "a Názáreti Jézus szenvedéseinek öncélú, vértenger és a szétfröccsenő emberi testdarabok vágóhídi tivornyájává torzított ábrázolása nem a Megváltó küldetéséről szól, hanem az Istentől való eltávolodást Isten megcsúfolásával áthidalni törekvő barbarizmus vámszedőinek lelkületéről". A nyílt levél írói szerint Mel Gibson filmjében látottaktól eltérően a bibliai passiótól tökéletesen idegen a zsidók elítélése, krisztusgyilkos és vandál indulatok reprezentánsaiként történő beállítása is.

Klikk a képre!

A nyilatkozat szerzői éppen ezért azt ajánlják, hogy akik Mel Gibson pornográf művének megtekintésére vállalkoznak, a Názáreti Jézusra emlékező imádsággal és böjtöléssel erősítsék meg lelküket a Sátán "A passión" keresztül megvalósuló kísértésének elviselésére.

Az Index megkereste a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát, ahol Horváth István Sándor irodavezető kérdésünkre elmondta, hogy az alkotást forgalmazó Budapestfilm jóvoltából a magyarországi püspökök még a bemutató előtt megnézhették A passiót.

"A püspökök többség elment a Mammut moziban tartott előadásra, és tudomásom szerint nekik tetszett az alkotás" - mondta el Horváth István Sándor, aki azért hozzátette, hogy a püspöki konferencia tagjai egyetértettek abban, hogy a film véres jelenetei miatt azt csak tizennégy éven felülieknek szabad bemutatni.

A Népszabadságban ma megjelent nyílt levél előtt Magyarországon nem merült fel a filmmel kapcsolatban az antiszemitizmus vádja. Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke például csak rövid nyilatkozatot adott ki A passióról. "Lesznek olyanok, akiket vallási meggyőződésükben erősít meg ez a film, bizonyára akadnak olyanok, akik felháborodnak, s vélhetően olyanok is lesznek, akikből indulatokat válthat ki Mel Gibson alkotása. Nagy hatású film, de úgy gondoljuk, művészeti alkotásról lévén szó, annak elemzése és értékelése a filmkritikusok és az esztéták dolga." - jelent meg március 25-én a Magyar Hírlap hasábjain.

Magával ragadó?

Horváth István Sándor a nyílt levélre reagálva viszont elmondta, hogy Mel Gibson filmjében egyértelműen nincs nyoma antiszemitizmusnak, hiszen a film nem a felelősök kereséséről, hanem az evangélium végletekig menően hiteles ábrázolásáról szól, ráadásul a történetben minden kegyetlenséget egyértelműen a rómaiak követnek el Jézussal szemben. Horváth véleménye szerint a filmben látható erőszak nem öncélú, hiszen A passió naturalista jelenetei szöveghűen követik a Bibliát, és bemutatják Jézus szenvedésének valódi nagyságát. Horváth szerint az alkotás nem elretteni akar, hanem elgondolkodtatásra készteti a nézőket.

Dr. Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára is hasonló állásponton van. "Végtelenül nagy átélésre ad lehetőséget a maga, talán néha már túlzottan is naturalista, véres valóságában. Ugyanakkor a produkció nagyon meghökkentő, és az emberi lelkeket magával ragadó mélységekbe visz le, hogy megértse mi a szenvedés, mi volt az a szeretet, ami Jézust ennek a szenvedésnek az átélésére képessé tette." - írja Dr. Veres András a film hivatalos szórólapján.

A Budapestfilm munkatársa, Kozma Ilona kérdésünkre elmondta, hogy a szórólapon megjelent ajánló ellenére a forgalmazó hivatalosan nem működik együtt a Katolikus Egyházzal a film kampányában.

  

"Ez egy különleges film, ezért a reklámkampánya sem hagyományos. Mi nem akarjuk hangsúlyozni, hogy ez egy keresztény film, éppen ezért például nem hirdetünk egyházi lapokban sem, csak a megszokott felületeken keresztül és a mozikban próbáljuk elérni a nézőket" - mondta el Kozma Ilona, aki hozzátette, hogy a film körüli külföldi botrányok miatt a premier előtt minden történelmi egyház vezetőjének megmutatták az alkotást, hogy az egyházak felkészülhessenek a film által felvetett kérdések megválaszolására, és segíthessenek híveiknek A passió értelmezésében.

Gerillamarketing a lelkekért

A hivatalos kampány mellett számos egyéb hirdetés is feltűnt A passió magyarországi premierje óta, weblapok indultak, amelyek mind nézőket toboroznak az alkotásnak, sőt a film beépült a keresztény egyházak hívőtoborzó stratégiájába is. Az egyik szórólapot, amelyen A passió plakátja látható, a Biblia Szól Egyház adta ki. Molnár Zsolt, az egyház segédlelkésze kérdésünkre elmondta, hogy Budapesten 110 ezer míg vidéken 30 ezer nyomtatványt osztottak szét a mozik előtt.

"A film csak jó apropó, hogy Jézus igéjét hirdessük, és mindenkit meghívjunk húsvéti istentiszteletünkre" - mondta el Molnár, aki megjegyezte, hogy az egyház hétvégére több mozitermet kibérelt, így aki érdeklődik az evangélium iránt, engedményes, 200 forintos áron nézheti meg Mel Gibson filmjét. A Biblia szól egyház saját weblapot is indít a film kapcsán, a www.valaszok.hu címen, de a site egyelőre még fejlesztés alatt áll, így a címre kattintva az érdeklődök a www.apassio.hu címen találják magukat. Ez az oldal szintén A passióról szól, de nem a forgalmazó készítette, hanem több kisegyház együttműködésével jött létre.

Passió számokban

Magyarországon a premier napján 12 112 néző látta Mel Gibson nagy vihart kavart Passió című filmjét, 7553 jegyet a budapesti mozik vetítéseire adtak el. Az első nap jegyeladási adatai szerint a Passió, bár nagy érdeklődés előzte meg, hiszen több mint 5000 jegyet adtak el elővételben. mégsem fog rekordokat dönteni, hiszen hasonló bevételi eredményeket ért el például a Magyar vándor is, míg a tavalyi év hollywoodi sikerfilmjei: a Mátrix 3, a Gyűrűk Ura befejező epizódja, vagy a Terminátor 3 ennél jóval több nézőt vonzottak. A Passiót a hétvégéig körülbelül 45 000 budapesti tekintette meg, de pontos számokat csak az országos adatok összesítése után lehet tudni.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport