Vilma
-7 °C
4 °C

Egy pint üdítő

2001.04.13. 14:55
Kapcsolódó cikkek (2)
Kézenfekvő a hasonlat. A Patkány mese olyan, mint egy pohár fekete sör. Színe, zamata szokatlan, és talán a szokatlansága miatt az ember egy kicsit erősebbnek is érzi.
Pater Familias egy reggel arra ébred, hogy patkánnyá változott
A tisztes kispolgáriságban megőszült ír Pater Familias életének menetét a minden esti Guiness-delírium kilométer kövei szegélyezik. E harcos kiútkeresésről azonban egy váratlan esemény göröngye letéríti. Egy reggel arra ébred, hogy patkánnyá változott.

Környezete eltérő módon reagál az eseményre. Lánya a kötelező apatiszteletnek köszönhetően a végletekig szolidáris vele. Fia, aki papnak készül, bibliai idézetekre és a józan paraszti észre hivatkozva azonnali likvidálását javasolja, némi betekintést adva a keresztényi szeretet és tolerancia kissé félreértelmezett határtalanságáról. Felesége külvárosi pragmatizmussal szemléli a kialakult helyzetet. A félreértések elkerülése végett, az első pillanatban megtiltja a living room telebogyózását, de otthonos, vizes tállal és mókuskerékkel ellátott kalitkát prezentál urának.

Valamikor a század második felében vagyunk Írországban. A hely és az idő pontosabb meghatározásra nem szorul, hiszen a kafkai motívumra épülő Patkánymese mindenkori társadalmi esetlenségeket, kispolgári alantasságokat, némi érzéketlenséget, na és persze naiv érzelmességet tálal fel nézőjének. Teszi mindezt - néhol fanyar, néhol blőd - humorral, kis szürrealizmussal és egy erősen burleszkbe hajló üldözési jelenettel, melynek csak lírai intermezzója, a patkány farkánál fogva való hánytatását bemutató mulatságos képsor.

Mindeközben bájos egyszerűség kíséretében rajzolódik ki, hogy egy, a nagy sztorit hajtó zugújságíró vezényletével, miként próbál a család hasznot húzni a kialakult helyzetből. (Ez a 'minden rosszban van valami jó' minimál bölcsesség felvillantása.) Az apa később visszaváltozik, és ezzel párhuzamosan a mama patkánnyá válása rádöbbenti a nézőt az 'aki másnak vermet ás, maga esik bele' örökbecsű igazságára.

Nem állíthatjuk tehát, hogy a film soha nem látott eredetiséggel, vagy hihetetlen izgalmakkal láncolja nézőjét a mozi székhez. Mindemellett pasztell színeivel és szokatlan ízével kellemes élményt nyújt. Egy pint üdítő változatosság az egyensörök között.

Rat - Patkánymese
Színes feliratos ír-angol-amerikai vígjáték, 88 perc, 2000 Rendező: Steve Barron Forgatókönyvíró: Wesley Burrowes Zeneszerző: Pete Briquette , Bob Geldof Operatőr: Brendan Galvin Jelmeztervező: Siobhan Barron Producer: Steve Barron , Alison Owen Látványtervező: Mark Geraghty Szereplő(k): Pete Postlethwaite (Hubert) Imelda Staunton (Conchita) Frank Kelly (Matt nagybácsi) David Wilmot (Phelim Spratt) Kerry Condon (Marietta) Andrew Lovern (Pius) Veronica Duffy (Daisy)

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.