Szakít a Pixar a Disneyvel

2004.01.30. 12:28
Megszakítja szoros együttműködését a Pixar komputeranimációs stúdió és a Disney. A Pixar - közös filmjeik elképesztő sikere miatt - nagyobb részesedést szeretett volna a bevételből, amit a nagy testvér nem fogadott el. Könnyen lehet, hogy a szakítással a Disney fog rosszul járni.
Megszakítottuk a tárgyalásokat a Disney-vel az együttműködési szerződésünk meghosszabbításáról - szivárogtatta ki a Pixar egyik vezetője.

A számítógépes animációval foglalkozó cég 1995 óta dolgozik együtt a rajzfilmjei révén világhírű stúdióval. Ekkor jöttek ki a Toy Storyval, ami az első, teljes egészében számítógéppel animált, egész estés film volt és hatalmas sikert aratott. Csakúgy, mint a következő mozik - Szörny Rt., Egy bogár élete, Toy Story 2 - amelyeket a Pixar készített el és a Disney forgalmazott. Legutolsó közös slágerük a Nemo nyomában, ami világszerte 600 millió dolláros bevétel körül jár és ezzel minden idők legsikeresebb animációs filmje. Az együttműködés összességében több mint 2,5 milliárd dollárt fialt eddig.

Nem lesz újraosztás

Az üzleti modell úgy nézett ki, hogy a két cég osztozott a profiton, a Pixar ezen felül díjat fizetett a Disney.nek a terjesztésért. Az anyagi sikert látva a Pixaqr nagyobb részesedést és kisebb terjesztői díjat szeretett volna kiharcolni, amibe a Disney nem ment bele.

"Tíz hónapja próbálunk megegyezni, most pedig továbblépünk" - nyilatkozta az Apple-alapító Steve Jobs, a Pixar vezérigazgatója. Cége azért még befejezi azt a két filmet - az 2004-re tervezett The Incredibles-t és a 2005-re beütemezett Cars-t - amelyekről korábban megkötötték a szerződést. Utána viszont saját lábára áll a Pixar.

"Élveztük volna a közös munka kölcsönösen előnyös folytatását, de a Pixar - érthető módon - úgy döntött, hogy a maga útját járja és önálló szereplőként lép a piacra" - kommentált megértően Michael Eisner, a Disney vezérigazgatója.