Pixelháború

2001.11.07. 12:42
Ádáz harc folyik a váltógazdaságra beállt hollywoodi rajzfilm-stúdiók között. A mára talpon maradó két fél, a megtépázott fülű Mikiegér-birodalom (Disney) és az egyre gyarapodó Spielberg-Geffen féle Álomgyár (DreamWorks) minden trükköt bevet, hogy biztosítsa első helyét a gyerekek szívében és a filmipari bevételeket bemutató grafikonokon.
Szörny Rt.
Az év legnagyobb filmipari sikerét magának tudó Shrek ismét tetemes összeggel gyarapította a gyártó DreamWorks és a forgalmazó Universal kasszáját: a jelentések szerint ugyanis a hétvégén piacra dobott videóból és DVD-ből 110 millió dollár folyt be. Csak DVD-verzióból két és fél millió kelt el, darabonként átlagosan 20 dolláros áron. A Shrek azonban nem csak a DVD-piacon vitte el a pálmát: 266 millióval 2001 legmagasabb mozibevételét produkálta Amerikában.

Lehetséges, hogy a Pixar/Disney által gyártott, hétvégén bemutatott Szörny Rt. (Monsters) még ennél az összegnél is nagyobbat szakít majd, hiszen Spielbergék animációjával szemben, mely a premier hétvégéjén mindössze 42.3 milliót kaszált, a Mikiegér-birodalom szörnyei 62,5 millióra emelték az első napokon bezsebelhető tétet. (1999 óta ez a legmagasabb összeg, amit animációval ért el egy stúdió. Akkor a szintén Pixar/Disney által készített Toy Story 2 vezette a rajzfilmek toplistáját, 57 milliós premierkasszával.)

Shrek
Szokatlan - egyes elemzők szerint meglehetősen aggresszív - a Shrek-videó és DVD piacra dobásának időzítése is, mely éppen egy napra esett a lehengerlő kampánnyal indító Szörny Rt. bemutatójával.

Egy biztos, minden stúdió számít a videó- és a folyamatosan bővülő DVD-piacra. Az Egyesült Államok háztartásaiban található 22 millió lejátszó készülékek száma az év végéig akár 30 millióra is emelkedhet - legalábbis a DVD Entertainment Group nemrégi jelentése szerint.