Playboy téboly

2001.02.01. 11:34
Pubertás korom hajnalán úgy gondoltam, hogy a nőgyógyászok élete a legizgalmasabb a Földön, hiszen ők azok akik megpillanthatják a női test azon rejtett pontjait, amelyeket akkor még csak gyűrött, német Playboyokból ismertem. A Dr. T. és a nők című amerikai romantikus szösszenet megpróbálja bemutatni e szakma árnyoldalait is, de nem jár sikerrel, mivel a filmben szereplő csodálatos nők vonzereje mellett eltörpül a családi és szerelmi tragédiák özöne.

A film alapján a nőgyógyászok élete csupa szépség, esztétikum és báj, hiszen Dr. T. rendelőjében nem fordulnak meg elhízott, klimaxos családanyák, terhes tinédzserek vagy ronda nők még rondább nemi betegségekkel; a filmbéli váróban mindenki úgy fest, mintha csak a kifutóról ugrott volna be egy gyors küretre.

Richard Gere
A földi paradicsom: csodaszép nők, gazdagság, siker?
Főhősünk élete tehát maga a földi paradicsom: csodaszép nők veszik körül, ráadásul gazdag és sikeres. Egy napon azonban felesége meztelenül mártózik meg a helyi bevásárlóközpont szökőkútjában, s ezzel tragikus események - a film végén valódi és érzelmi viharban tetőző - egész sorozatát indítja el. Leszbikus szerelem, kudarcba fulladt esküvő, kétségbeesett menekülés követik egymást egyre szédítőbb iramban, mígnem először csak csendesen, majd egyre hevesebben hullani kezd a texasi eső...

Robert Altman tablót próbál festeni a dallasi republikánus elit mindennapjairól, és szeretné megmutatni a férfi-nő viszony mélységeit is, de a Ewing család életét elénk táró szappanoperánál is kidolgozatlanabb és irreálisabb cselekmény, illetve a vázlatos, motiváció nélküli karakterek folytán a vállalkozás kudarcra van ítélve.

A film vizuális világa, sőt történetszövése is teátrális, ami egyszerre szül szép képeket és idegesítően bárgyú cselekményt. Az utolsó tíz perc eseményei csak szimbolikusan kapcsolódnak a film egészéhez, és a történet csattanója is inkább egy rossz poén, mint a mondanivalót magába sűrítő lezárás.

A szülési jelenet ugyan elmélyítette biológiai, anatómiai ismereteimet, de ettől a mű nem vált számomra filmművészeti eseménnyé. A női szereplők látványa kárpótolt viszont mindenért, hiszen Liv Tyler vagy a változatosság kedvéért ebben a filmben is bőrig ázó Helen Hunt szépsége magával ragadó. Egy biztos: gyermekkorom Playboy magazinjaiban összesen nem láttam annyi gyönyörű nőt, mint ennek a filmnek bármelyik percében.

Dr. T. és a nők (Dr. T and the Women)
színes feliratos amerikai romantikus vígjáték - 121 perc, 2000

rendező: Robert Altman
szereplő(k):
Richard Gere (Dr. Sullivan "Dr. T" Travis)
Helen Hunt (Bree)
Farrah Fawcett (Kate Travis)
Liv Tyler (Marilyn)