Mewtwo strikes back

2000.11.09. 15:42
Azt hiszem, ezek a hirtelen elhíresülő rakéta-jelenségek onnantól mennek át szarba, amikor már nem bír az ember kilépni az utcára a nélkül, hogy ne találkozna velük (most őszintén: kinek hiányzik egy pirosan villogó szemű kínai Pikachu?). Érdekes módon nem mindennel van baj. Például a Matrix megmaradt okosnak. Ellentétben a Phantom Menace-szel, ami viszont elgagyisodott. Sajnos a Pokémonnal is ugyanez a helyzet.
Uri Geller délutáni edzése közben
Jól emlékszem, amikor keki monitorján először megnéztük a Bomfunk MC's Freestyler című videójának MTV-ről lekapott MPEG változatát. Eszméletlen XXI. századinak tűnt első pillantásra, olyannyira, hogy később minden rohadt rádió elkezdte teríteni naponta számtalanszor. Aztán eltelt megint egy kis idő, a helyzet nem változott és akkor megszólalt Ske és azt mondta, hogy "a Freestyler már nem menő". És valóban így volt.

Most meg itt a film, az első Pokémon mozi. Hozzátenném: Japán. Ennek a két tényezőnek említése néhány évvel ezelőtt még intenzív nedvesedést idézett volna elő alsóneműmben, mára azonban egyszerűen megcsömörlöttem a minket övező Pokémon-őrülettől (tényleg az). Nem is tudom, miért kötöttem ki a mozi sajtóvetítésén néhány tucat tizenéves gyerek között. Talán még élt bennem a remény, hogy valójában a film nem is ezt a vérszar hype-ot akarja meglovagolni, hogy lesz benne tartalom és vicc, mint a Disney filmekben (gondoljunk a Herkulesre, vagy az Egyiptom hercegére, neadj' isten a Toy Story-ra!), aztán jó lesz, filmélmény és rokkerság(-ség).

Repülő spenótcsomó délutáni edzése közben
A film egészen érdekes módon meglepően jól indít. Látni a japán stílust, alakul valamiféle sztori, bár én inkább a képi világot és a rendezést nézem, elég unalmas már ez a klónozás téma. Szóval az első 10-15 percre érdemes figyelni. Komolyan mondom, kezdtem azt hinni, hogy vannak még csodák, ebből a Pokémon őrületből kihoznak valami jót. Végülis: miért ne? Viszont túl sok pénz volt a témában, biztosra kellett menni, ezért is alkalmazták a legjobb seggfejt a marketing osztályról, aki megszakértette és elnyomta, ahogy kell. ("Nem lehetne, hogy a következő snittben Pikachu elnevesse magát? Annyira aranyos! Egészen izgatott lettem!!!")

Leszámítva az elejét egy rosszul megírt forgatókönyv elcseszett eredményét látjuk nulla tartalommal, banális történettel és középszerű rajzokkal. Értelmetlen butaság, semmi japán nincs benne, átkozom Jávor Bencét (itt egy szmájli), hogy nem ment helyettem a vetítésre, aztán Para-Kovács Imrét, hogy nem írt róla valami megrázót, mert ez tényleg az ő asztala lenne, úgyhogy én itten be is szűntetném magam azon hirtelenjében. Ne nézzétek meg, kedves emberek, inkább valami mást, vagy maradjatok otthon és szeressétek a körülöttek levőket, többet ér, mint ezer Pokémon.

Szívesen adnék egyébként egy olyan tanácsot a készítőknek, hogy próbáljanak meg kicsit lazábban gondolkodni, ne ennyire a pénzre koncentrálni és akkor én sem lennék ilyen enervált.