Gyöngyi
2 °C
13 °C

Polanski kapta a César- és a BAFTA-díjat is

2003.02.24. 12:26
A franciákat és az angolokat nem érdekli Polanski pedofil múltja, hiszen A zongora tarolt Londonban és Párizsban is, így talán az Oscar sincs már annyira távol.
Roman Polanski és a tavalyi cannes-i filmfesztiválon Aranypálmát nyert A zongorista című film lett a Francia Filmművészeti Akadémia ünnepélyes díjkiosztójának legnagyobb nyertese.

Adrian Brody Polanski szerepében a díjátadón
A lengyel származású francia rendező önéletrajzi elemekkel tarkított filmje hét Césart kapott: a legjobb francia filmnek, a legjobb rendezőnek és a legjobb férfiszínésznek járó díjon kívül A zongorista begyűjtötte a legjobb zenéért, hangért, képért és díszletért kiosztott trófeát is.

Roman Polanski, aki maga a krakkói gettó túlélője, s akinek édesanyja az auschwitzi koncentrációs táborban halt meg filmjében a varsói gettó borzalmait túlélő Wladislaw Szpilman lengyel zongoraművésznek állít emléket.

A legjobb külföldi alkotásnak járó Césart első ízben dokumentumfilm kapta: az amerikai Michael Moore filmje, a Bowling for Columbine két kamasz fiú 1999-es középiskolai ámokfutásáról szól, amely több mint tíz diák halálával végződött. Először adtak ki Césart a legjobb európai uniós film kategóriájában. Ezt a spanyol Pedro Almodóvar kapta Beszélj hozzá című filmjéért, így az Oscar-díjas rendező alkotása egyre nagyobb eséllyel pályázik az Amerikai Filmakadémia idei díjára is.

Egy nappal franciaországi diadalútja után Roman Polanski holokauszt-drámája, A zongorista nyerte a Brit Film- és Tévéművészeti Akadémia (Bafta) idei legrangosabb díjait is, megelőzve a jóval esélyesebbnek tartott Chicago, illetve a Gangs of New York című műveket. Az 54. alkalommal megrendezett vasárnap éjszakai Bafta-díjkiosztón Polanski alkotása a legjobb film és a legjobb rendező díját kapta.

A londoni West End mozi- és színházi negyedének közepén, a Leicester Square-i Odeon filmszínházban megtartott idei gálán a rendező nem jelent meg, a díjat nevében a film amerikai főszereplője, a lengyel apától és magyar anyától származó amerikai Adrien Brody vette át.

A zongorista
A Bafta-díjkiosztó idei igazi esélyese nem Polanski alkotása volt, hanem a Rob Marshall rendezte Chicago, valamint Martin Scorsese filmje, a Gangs of New York: mindkét alkotást 12 különböző kategóriában jelölték. Polanskit korábban azért sem számították az esélyesek közé, mert rovott múlja miatt sokaknak erkölcsi kifogásai voltak esetleges díjazása ellen. A lengyel származású rendezőt ugyanis 1977-ben kiskorú molesztálása miatt letartóztatták az Egyesült Államokban, de az ítélet elől Európába szökött. A váratlan siker azonban arra utal, hogy a zsűrit nem befolyásolta Polanski zaklatott múltja, így egyesek szerint akár az Oscar-díjat is megkaphatja.

A Chicago végül két kategóriában lett első: Catherine Zeta Jones, Michael Douglas felesége a legjobb női mellékszereplőnek megítélt elismerést vehette át, és a musical kapta a legjobb hanghatásért járó díjat is. A Gangs of New York egy kategóriában győzött: Daniel Day-Lewisé lett a legjobb férfi főszereplőnek kiosztott díj. A legjobb női főszereplőnek a brit akadémia Nicole Kidmant választotta a The Hours címu filmben nyújtott teljesítményéért. A legtöbb díjat - szám szerint hármat - a Gyűrűk ura újabb epizódja nyerte: Peter Jackson filmjének adták a legjobb különleges látványhatásért, valamint a legjobb jelmezért járó Bafta-díjat, és a mű kapta az Év filmje elismerést is, amelyet a közönségszavazatok alapján osztanak ki.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.