Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Óriás filmstúdió épül Pomázon

2004.04.15. 16:24
Közép-Európa legnagyobb filmstúdiójában szeptembertől egyszerre több hollywoodi szuperprodukciót is forgathatnak majd.
Közép-Európa legnagyobb filmstúdiója épül Pomázon. Az 500 millió forintos beruházás keretében a két épület a napokban kerül tető alá, közölte a munkálatok irányítója csütörtökön az MTI-vel.

A leendő műtermek egy magántulajdonban lévő, három és fél hektáros területen, összesen hétezer négyzetméteren épülnek fel, és magukba foglalják az irodákat, a díszletkészítő üzemet, az öltözőket, a raktárhelyiséget is, mondta Novák Emil. A beruházás költségeit Szabados Róbert külföldön élő vállalkozó fedezi.

A filmkészítés szerte a világon jó üzlet, és főként az amerikai gyártók érdeklődnek Magyarország iránt, de az elmúlt években éppen a fejletlen filmkészítési infrastruktúra miatt sok milliárdos megrendeléstől estek el a hazai filmesek, rendezők. Ezt a hiányt igyekszik most pótolni a pomázi stúdió. Itt egyidőben akár több produkció készítésére is lehetőség lesz, s a gyártási háttérről hozzávetőleg kétszáz szakember gondoskodik majd.

Augusztustól már megindul a külföldi produkciók foglalásának regisztrálása, s szeptembertől kezdődhet a filmkészítés. Igy jövőre már milliárdos nagyságrendű megrendelésekhez juthat a hazai filmszakma, s a bevételeket növelheti, hogy a szabadtéri forgatások egy részére is Magyarországon kerülhet sor, a filmkészítők nem kényszerülnek a stúdiótól több száz kilométerre külföldön elvégezni a munkálatokat, húzta alá Novák Emil.

A terv szerint a következő években újabb két stúdió épül majd a meglévők mellé, és egy iskolát is beindítanak, ahol filmes szakembereket képeznek.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.