A Sátán és a Retek

Lukáts Andor: Portugál

2000.10.18. 14:09
Falusi idill az ezredvégi Magyarországon, lecsúszott vagy eleve gödörbe született emberek, sok fröccs, némi unicum meg vodka, és - mint egy érdekesebb Forró nyomon-epizódban - a szokásos tanyasi családi mészárlások tipikus szereplői - ez tömören Lukáts Andor új filmje, a Portugál.

A színészi játék lenyűgöző

A történet egy poros faluban, közelebbről a kocsmában játszódik. Itt tengeti életét Masni, a kocsmáros lánya, a község valószínűleg házasság szempontjából egyetlen szóba jöhető nőneműje. A csendes vendéglátó egységet leggyakrabban Retek, a volt körzeti megbízott látogatja, aki az átutazók bírságolásából szerzett kicsinyke mellékesből tartogatja el magát. Rendszeresen betéved a csehóba Sátán, a falu bolondja is, hogy napról napra tágítsa az élettanilag még elviselhető alkoholmennyiség határait.

Találkozunk ezenfelül Csipesszel, a Pestre szakadt taxissal és jövendő showmannel, a falu fradista és alkoholista (a baj nem jár egyedül!) papjával, továbbá egyéb szörnyszülöttekkel. Ebbe az álmos világba csöppen bele Bece, a pesti értelmiségi, hogy Portugáliába menet megpihenjen egy kicsit, és mellékesen tönkretegye a falu lakóinak amúgy sem túl szívderítő életét.

A színészi játék lenyűgöző, a történet lendületes, éppen ezért elégedetten távoznék a moziból, ha véletlenül nem láttam volna a film alapjául szolgáló színdarabot is.

Lukáts Andor receptje pofon egyszerű: végy egy jó színházi előadást, fogd a ragyogó színészeket, és vidd el őket nyaralni. A második nap hozd szóba a filmadaptáció ötletét, vedd fel a jeleneteket, de kicsit kurtítsd meg a történetet. Ha már kéznél van, szerepeltess az elején és végén is egy böhöm nagy traktort és egy törpét, hogy a filmesztétáknak is legyen min rágódniuk (Keretes szerkezet, miegymás.) Ha pedig alkalmasint szembejön egy napfogyatkozás, komponálj álomjelenetet fekete napkoronggal és szeretkezéssel, és készen is vagy a filmmel.

Lukács Andor Portugál című munkája sajnos többnyire inkább tévés színházadaptációra, mint mozifilmre hasonlít. Ezért csak annak ajánlom, aki szereti az alternatív színházak pinceodú-feelingjét és mégis el akarja kerülni a kényelmetlen székeket és a nyirkos levegőt. Aki nem így van vele, inkább menjen el a színházi előadásra, a Kamrába.

Portugál
színes magyar játékfilm 93 perc, 1999
rendező: Lukáts Andor
szereplők:
Szirtes Ági (Asszony)
Pelsőczy Réka (Masni)
Lengyel Ferenc (Retek)
Nagyváradi Viktor (Bece)
Csuja Imre (Kocsmáros)
Kovács Zsolt (Pap)
Kelemen József (Csipesz)
Varga Zoltán (Sátán)
Ónodi Eszter
Forgalmazza a Budapest Film