Piroska
-12 °C
-2 °C

A Sátán és a Retek

Lukáts Andor: Portugál

2000.10.18. 14:09
Falusi idill az ezredvégi Magyarországon, lecsúszott vagy eleve gödörbe született emberek, sok fröccs, némi unicum meg vodka, és - mint egy érdekesebb Forró nyomon-epizódban - a szokásos tanyasi családi mészárlások tipikus szereplői - ez tömören Lukáts Andor új filmje, a Portugál.

A színészi játék lenyűgöző

A történet egy poros faluban, közelebbről a kocsmában játszódik. Itt tengeti életét Masni, a kocsmáros lánya, a község valószínűleg házasság szempontjából egyetlen szóba jöhető nőneműje. A csendes vendéglátó egységet leggyakrabban Retek, a volt körzeti megbízott látogatja, aki az átutazók bírságolásából szerzett kicsinyke mellékesből tartogatja el magát. Rendszeresen betéved a csehóba Sátán, a falu bolondja is, hogy napról napra tágítsa az élettanilag még elviselhető alkoholmennyiség határait.

Találkozunk ezenfelül Csipesszel, a Pestre szakadt taxissal és jövendő showmannel, a falu fradista és alkoholista (a baj nem jár egyedül!) papjával, továbbá egyéb szörnyszülöttekkel. Ebbe az álmos világba csöppen bele Bece, a pesti értelmiségi, hogy Portugáliába menet megpihenjen egy kicsit, és mellékesen tönkretegye a falu lakóinak amúgy sem túl szívderítő életét.

A színészi játék lenyűgöző, a történet lendületes, éppen ezért elégedetten távoznék a moziból, ha véletlenül nem láttam volna a film alapjául szolgáló színdarabot is.

Lukáts Andor receptje pofon egyszerű: végy egy jó színházi előadást, fogd a ragyogó színészeket, és vidd el őket nyaralni. A második nap hozd szóba a filmadaptáció ötletét, vedd fel a jeleneteket, de kicsit kurtítsd meg a történetet. Ha már kéznél van, szerepeltess az elején és végén is egy böhöm nagy traktort és egy törpét, hogy a filmesztétáknak is legyen min rágódniuk (Keretes szerkezet, miegymás.) Ha pedig alkalmasint szembejön egy napfogyatkozás, komponálj álomjelenetet fekete napkoronggal és szeretkezéssel, és készen is vagy a filmmel.

Lukács Andor Portugál című munkája sajnos többnyire inkább tévés színházadaptációra, mint mozifilmre hasonlít. Ezért csak annak ajánlom, aki szereti az alternatív színházak pinceodú-feelingjét és mégis el akarja kerülni a kényelmetlen székeket és a nyirkos levegőt. Aki nem így van vele, inkább menjen el a színházi előadásra, a Kamrába.

Portugál
színes magyar játékfilm 93 perc, 1999
rendező: Lukáts Andor
szereplők:
Szirtes Ági (Asszony)
Pelsőczy Réka (Masni)
Lengyel Ferenc (Retek)
Nagyváradi Viktor (Bece)
Csuja Imre (Kocsmáros)
Kovács Zsolt (Pap)
Kelemen József (Csipesz)
Varga Zoltán (Sátán)
Ónodi Eszter
Forgalmazza a Budapest Film

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.