Harry Potter lenyomta Amerikát

2002.11.18. 11:50
Minden idők harmadik legsikeresebb premierét könyvelhette el az új Potter-film az Egyesült Államokban. A tengerentúlon két nap alatt 87 millió dollárt hagytak a jegypénztárakban, de a varázsfilm szinte az egész világon tarol.
Már a bemutató hétvégéjén tarolt a mozipénztárakban a Harry Potter és a Titkok Kamrája, hiszen J. K. Rowling világsikerű regényének adaptációja az első két nap világszerte 142 millió dolláros bevételt hozott.

Mágikus számok

Angliában minden idők legnagyobb bevételét elkönyvelő filmpremiere lett az új Potter-mozi, hiszen a nyitó hétvégén több mint 15 millió dollárt bevételt hozott a készítőknek. Az eddigi csúcstartó egyébként a fiatal varázslótanonc kalandjainak előző része, a Harry Potter és a Bölcsek Köve volt, amely tavaly "mindössze" 13,5 millió dollár termelt az első pár napban.

Amerikában ugyanakkor 87,7 millió dollár bevételt ért el a premiert követő hétvégén Chris Columbus új filmje, és ezzel minden idők harmadik legjobb nyitását könyvelhette el, csak a Pókember és a Potter-sorozat előző darabja előzi meg az összesített ranglistán. A siker egyik titka, hogy a filmet egy időben 3682 moziban kezdték vetíteni az Egyesült Államokban, ami szintén rekordnak számít.

Profitprognózis

A harmadik helyezés ellenére a filmet készítő Warner vezetői az előzetes közvélemény-kutatások alapján azt várják, hogy a Harry Potter és a Titkok Kamrája több profitot fog termelni, mint az előző rész, amely világszerte 963 millió dolláros jegyforgalmat ért el. Reményeiket alátámasztja, hogy a film Ausztriában 5 százalékkal felülmúlta az első epizód eredményeit, és Tajvanon 3,1 millió dolláros rekordbevételével megelőzte az évek óta listavezető Múmiát.

A varázslóiskola mindennapjait taglaló regények világsikere és az egyre erősödő Potter-láz miatt egyedül a kalózmásolatok terjedése csökkentheti a film bevételeit. Malajziában már meg is jelentek az első illegális DVD-k, amiket mindössze 3 dollárért árulnak a főváros Kuala Lumpur utcáin.