Tarantino: Anyaméhtől a kung-fuig

2003.10.12. 09:04
A Pulp Fictionnel világhírűvé lett rendező az anyaméhben kötelezte el magát a filmművészettel, jó ideig azonban csak élénk fantáziájú videotékásnak tűnt.
Tarantino kapcsolta a filmmel születése előtt kezdődött, mivel leendő édesanyja már előre elhatározta, fiát Quintről, a Gunsmoke című film egyik szereplőjéről fogja elnevezni. A lelkesültség érthető, ha figyelembe vesszük, hogy a mama fia születésekor, 1963-ban 16, a papa pedig csupán 21 éves volt. Ennek a ténynek köszönhető Quentin és a filmek még szorosabbá váló kapcsolata is: a fiú anyja révén nyolcéves korára ismerte a kor összes nagy filmjét.

Jó napot kívánok Középiskolai tanulmányait már a színészi karrier reményében hagyta abba, a színészképzőt pedig csak úgy. Egy Manhattan Beach-i videotékában helyezkedett el, szabadidejében pedig forgatókönyveket írt. 1986-ban készítette első filmjét, a My Best Friend's Birthdayt, de mivel javarésze az előhívás során tönkrement, az utókor Tarantino-kutatói feladat nélkül maradtak. Ezt követő munkái ugyanis már mind ismeretesek a közönség számára is.

A Tiszta románc forgatókönyvéből eredetileg ő maga akart filmet forgatni, de nem tudott tőkét szerezni a sajátos hangvételű darabhoz. A forgatókönyv négy éven át keringett a hollywoodi stúdiókban, míg végül Tony Scott készített belőle filmet. 1988-ban írta a Született gyilkosok forgatókönyvét, majd mivel ehhez sem talált támogatókat, nekilátott a Kutyaszorítóban megírásának. A történet bizonyítja Tarantino gátlástalanságát, a sztori ugyanis egyik kedvenc mozijának, a hongkongi Ringo Lam City on Fire tízperces zárójelenetének másfél órás változata.

Siker, pénz, csillogás

Közben Tarantino otthagyta a videotékát, és egy produkciós stúdiónál vállalt munkát: forgatókönyvstílus-javításokat végzett, és feljavította a dialógusokat. Itteni ismerettségei révén forgathatta le első filmjét, a Kutyaszorítóban címűt, amely azonnal zajos sikert aratott a 92-es Sundance fesztiválon.

A rendező egy év múlva már a Ponyvaregényen munkálkodott, amely végül Oscar-díjat, Arany Pálmát és nemzetközi elismerést hozott a forgatókönyvíró-rendező-mellékszereplőnek. A jószimatú Oliver Stone pedig közben lecsapott a Született gyilkosok forgatókönyvére, de ennek eladását Tarantino hamarosan megbánta.

A rendező, akinek hírnevét jelzi, hogy filmjéről még egy távoli, kelet-európai országban* is kocsmát neveztek el, ezt követően kisebb munkákkal szöszmötölt: készített egy részt a Négy szoba című szkeccsfilmben és megrendezte a Vészhelyzet című kórházi sorozat egyik epizódját, megírta az Alkonyattól pirkadatig című Robert Rodriguez fim forgatókönyvét, melyben egyébként maga alakította az aberrált gengszter szerepét.

1997-ben készítette el a kultikussá váló, de üzletileg nem különösebben sikeres Jackie Brownt, majd nekiállt egy II. világháborús eposz forgatókönyvének, amit végül a Kill Bill miatt tett félre. A legagresszívebb Tarantino-moziként emlegetett film egy időre feleslegessé teszi a rajongók jövőre vonatkozó találgatásait. A háromórás film kettévágása miatt ugyanis biztos, hogy a következő Tarantino-mozi is a Kill Bill lesz, februárban.

* magyar