Horror-feldolgozás nyomta le az új Hannibal-filmet

2002.10.22. 19:44
Egy horrorba hajló japán kultuszfilm, A Kör amerikai feldolgozása nyomta le a Vörös Sárkány-t a tengerentúli mozi toplisták éléről. Külön csavar a hírben, hogy a váratlan sikerként elkönyvelt thriller egyik főszereplője nem más, mint az eredeti Vörös Sárkány Hannibal professzora.
Ezen a héten két feldolgozás került fel a mozi toplisták dobogójára az Egyesült Államokban. Az új közkedvenc egy kultikus japán horrorfilmnek a feldolgozása; A Kör egy rejtélyes videóról szól, amit ha valaki megnéz, egy héten belül meghal. Az azonos című amerikai verziót a Spielberg nevével fémjelzett DreamWorks készítette el a Mullholland Drive-ból megismert Naomi Watts főszereplésével.

Az átlagos költségvetésű - 43 millió dollárból készült - új Kör-produkció hétvégi bemutatója nem várt sikerrel zárult: becslések szerint 15 milliót kaszált az első három napban, s ezzel átvette a toplista első helyét a három hete bemutatott Vörös Sárkány című thrillertől, melyben - A bárányok hallgatnak és a Hannibal előzményeként - Lecter professzor úr nyalakodik ismét.

Kevesen tudják, hogy Hannibal mostani visszatérése szintén egy újradolgozás eredménye, hiszen a Vörös Sárkány-hoz hasonlóan az 1986-ban bemutatott Manhunter (Embervadász) is Thomas Harris "Vörös Sárkány - Hannibal Lecter üldözése" című regényéből készült. A két változatnak nem csak az alapanyaga közös, de az alkotók névsora - élükön Dino De Laurentiis producer (Országúton, Conan a barbár 2., U-571) - is megegyezik.

Két lényeges szempontból mégis különböznek a filmek: egyrészt a Manhunter hatalmasat bukott, míg a Vörös Sárkány jelentős sikert könyvelhet el, másrészt az előbbiben a feledhető Brian Cox, az utóbbiban pedig a zseniális Anthony Hopkins alakítja a gourmand kannibált. A később akciófilmek gonosz főnökeként ismertté vált Brian Cox (Tisztítótűz, Utánunk a tűzözön, Láncreakció) a hétvége óta különös bizsergést érezhet, hiszen főszereplője a Hannibal-filmet lenyomó Kör-nek.

Azok akik filmtörténeti szövevények helyett mégis inkább borzongásara vágynak, október 25-től láthatják a mozikban a Vörös Sárkány-t. A Kör-t várhatóan jövő februárban mutatja be a UIP Dunafilm.