Elhunyt Leni Riefenstahl

2003.09.09. 14:15
101 éves korában elhunyt Leni Riefenstahl, a vitatott filmrendező, forgatókönyvíró, színész, aki többek között Az akarat diadala című náci propagandafilmet is rendezte.

Leni Riefenstahl 2002.07.19
Fotó: EPA/Frank Mscher
Leni Riefenstahl 1902-ben született Berlinben. Kezdetben táncosnőnek és színésznőnek készült, de a 30-as évek elején figyelme a rendezés felé fordult. Első, Kék fény című filmje, amelynek forgatókönyvét Balázs Béla írta, nagy sikert aratott, sokan felfigyeltek tehetségére, köztük az akkor feltörőben lévő Adolf Hitler is.

Csak dokumentált?

A nemzetiszocialista pártvezér 1932-ben magához rendelte a fiatal rendezőt, és propagandafilmek készítésével bízta meg. Riefenstahl az 1930-as években Hitler kedvence lett, és több filmet is forgatott a fasiszta rezsimről. Leghíresebb munkája Az akarat diadala volt, mely az 1934-es nürnbergi Nemzetiszocialista Pártkongresszusról szól. Egy másik híres munkája az 1936-os berlini olimpiáról készült Olympia című dokumentumfilm, amit nálunk A népek ünnepe címmel mutattak be a harmincas évek végén.

#alt# Riefenstahl azonban sohasem volt a náci párt tagja, és nem indult ellene eljárás háborús bűnök elkövetése miatt sem. Tavaly ugyan egy kölni bejegyzésű roma egyesület feljelentette, mert a rendezőnő egy interjúban közölte: a háború után viszontlátta azokat a roma statisztákat, akiket egy koncentrációs táborokból kölcsönzött ki a negyvenes évek elején Mélyföld című filmjének forgatására, vagyis burkoltan a holokausztot tagadta, ami Németországban bűncselekménynek számít. Az ügyészség azonban magas korára és a csekély közérdeklődésre tekintettel megszűntette az eljárást, Riefenstahl pedig megígérte, hogy többet nem tesz hasonló kijelentéseket.

A rendezőnő a vele készült interjúkban mindig hangsúlyozta, hogy nem támogatta a náci pártot, csak dokumentálta azt, filmjei a művészetnek készültek, nem a politikának. 1964-ben egy újságírónak egyenesen azt nyilatkozta, hogy Az akarat diadala valójában nem is propagandafilm, hiszen minden beállítása igaz, és keresetlen, éppen ezért a nürnbergi párgyűlésről készült alkotás csupán egy történelmi dokumentumfilm.

Hollywood tanítója

A nürnbergi nemzetiszocialista pártgyűlést bemutató Az akarat diadala témája ellenére a filmtörténet egyik legjelentősebb alkotása, nem csak a propagandafilmek, de számos nagy hollywoodi klasszikus is ebből a filmből merített ihletet. Riefenstahl kamerakezelése, filmjeinek képi világa a negyvenes évek óta tananyag az Egyesült Államok szinte összes filmfőiskoláján.

#alt# Az idős rendezőnő hetvenes éveiben búvárkodni kezdett, hogy hátfájása enyhüljön, majd tenger alatti élményeiről filmet is készített Impressions under Water címmel, amelyet születésnapján, 2002. augusztus 22-én mutattak be Berlinben. A közel 200 merülés fényképeiből születettt az 1978-ban kiadott Korallkertek címet viselő könyv, majd az 1990-ben publikált Víz alatti csoda című album is.

1993-ban három órás portréfilm készült róla Leni Riefenstahl csodálatos és szörnyű élete címmel, amely a rendezőnő kalandos élete mellett azt is bemutatja, hogy alkotásai hogyan járultak hozzá a náci propaganda sikeréhez, és Hitler személyes mítoszának kialakításához, vagyis végső soron hogyan vezettek a holokauszt tragédiájához.

A portréfilm mellett számos történész is felvetette már, hogy ugyan Leni Riefenstahl közvetlenül nem felelős a második világháború szörnyűségeiért, és filmjeit csak művészeti szempontokat figyelembe véve készítette, erkölcsileg mégis elítélhető, mivel egyszerűen nem vett tudomást arról, hogy tehetségével a fasizmus erejét növeli.