Többnapos sorállás A gyűrűk ura jegyeiért

2003.10.28. 12:56
A rajongók hetekig táboroztak a mozik előtt Norvégiában és Amerikában, hogy elsőként válthassanak jegyet A gyűrűk ura harmadik részére, illetve a három rész maratoni vetítésére.
Maratoni sorbanállás Norvégiában

Három hétig is sorban álltak A gyűrűk ura című kultuszfilm harmadik részének jegyeiért a norvég mozirajongók a filmpremier otthonául szolgáló oslói Colosseum mozi előtt, hogy a harmadik rész, A király visszatér december 17-ei, oslói bemutatóján jelen lehessenek.

J.R.R. Tolkien regényének legújabb filmes adaptációja 600 eltökélt rajongót késztetett arra, hogy a zord skandináv időjárással is dacolva vállalja a kimerítő próbatételt a jegyekért. A maratoni sorbanállás hétfőn ért véget ért.

A lelkes Tolkien-hívek közül többen sátrat vertek fel a járdára, a sorbanálló dolgozó felnőtteknek pedig éves fizetett szabadságuk ment rá a várakozásra.

A sorbanállók megerősítették, hogy a 20 éjszaka eltöltése igen érdekes közösségi élmény volt. Többen már A gyűrűk ura tavaly bemutatott második részénél is hasonló módon jutottak az első jegyekhez.

Tömeghisztéria a maratoni vetítés miatt Amerikában

Amerikában a három rész maratoni vetítése váltott ki hasonló nézői reakciót. Az első két résznek a kibővített rendezői változatait december 17-én vetítik le a harmadik rész A király visszatér éjféli premierje előtt 99 kiválasztott amerikai moziban. A rajongók úgy álltak kígyózó sorokban napokig a mozik előtt, hogy tudták, már minden jegy elfogyott.

Először az online jegyrendelések fagytak be, majd a mozipénztárakban kelt el minden jegy. A rajongók mégis napokig ott maradtak a mozik előtt.

Az akciót szervező a New Line Cinema forgalmazásért felelős elnöke David Tuckerman bejelentette, nem bővítik ki az akcióban szereplő mozik névsorát, nem engednek a rajongói sztrájkolásnak, hisztériának.

A New Line Cinema maratoni vetítésének akciója erdetileg marketing tevékenységnek indult, amivel azoknak a nézőknek akartak a kedvében járni, akik a trilógiát egyben szeretnék látni. "Számunkra ez nem a pénzcsinálásról szólt".

A maratoni vetítésen kívül persze a két első rész kibővített változatainak vetítésével a New Line Cinema szert tesz további bevételekre: A gyűrű szövetségét december 5-11 között vetítik, amit a Két torony követ december 12-15 között. A stúdióból jövő becslő információ szerint továbbá akár egy 5 vagy 10 éves ciklusban is előjöhetnek a trilógia speciális kiadásával.

Akik biztos, hogy kerestek még a trilógia vetítésén, azok a jegyüzérek. Utolsó lehetőségként 34 pár jegy aukciója folyt, a legmagasabb ajánlat az eredetileg 25-49 dolláros jegyekért a 455 dolláros ár volt.