Miklós
-7 °C
4 °C

Segítség, amatőr vagyok!

2000.10.13. 12:35
Sok embert már a gránátokat szorongató izmos karok képei, a robbanások fényei, az elszánt, lőporfüstös tekintetek is lázba hoznak. De egy akciófilm sikeréhez nemcsak látványra van szükség: érdekes történet nélkül nem megy.
Gyalogkakukk és prérifarkas
Elképzelem, hogyan készült a Robbanáspont című remekbe szabott film forgatókönyve. A szerző egy átmulatott éjszaka után kiül külső-hollywoodi luxusvillája teraszára, közvetlenül a feszített víztükrű medence mellé, beizzítja legújabb típusú méregdrága laptopját, installálja a legfrissebb forgatókönyvíró-programot (8.1-es verzió), és rutionosan kattintgatni kezd.

Először a műfaji opciók közül választ, aztán a bonyodalom alapjának meghatározásához a ,,titkos katonai kísérlet" menüpontra bök, a lehetséges szerepek listájáról kiemeli a ,,határozott, de különc fehér srác" továbbá a ,,nagyszájú, simlis fekete fiú" pontokat. A helyszín és az ellenfél kiválasztásával sem vacakol sokat, tutira megy és elfogadja a default-ban megadott ,,csendes amerikai kisváros" és a ,,személyes bosszú által vezérelt terrorista és ádáz csapata" opciókat.

Ennyivel a cselekmény el is volna intézve: a továbbiakban a látványtervezők és a lüktető dolby hangzás felelőseinek dolga, akik nyilván más programokat használnak és nem kell azzal törődniük, hogy amúgy hihető és átélhető-e, ami végül a vászonra kerül...

Kergetik a fagyist
Lehet, hogy az engem ért óvodai atrocitásoknak, vagy Tom és Jerry devianciára hajlamosító hatásainak tudható be, de már gyermekkoromtól kezdve ki nem állhatom, ha a Jó minden logika és a ráció ellenére, mintegy isteni kegyelemből csak azért is győzedelmeskedik a Gonosz felett. Megvetettem a pancser Kengyelfutó Gyalogkakukkot, aki a Prérifarkassal vívott változatos párharcaiban mindig csak a puszta szerencsének köszönhette életét. A Robbanáspont nézése közben is ez a bosszantó érzés lett úrrá rajtam.

A történet tetőpontján például több sebből vérző főhősünk, aki egyik kezével a beleit tartja a hasüregében, míg a másikkal a veszélyes vegyi ampullákkal manipulál, szembetalálkozik a fekete ruhás bérgyilkossal, aki iszonytató mordályt markol éppen.

- Meg foglak ölni! De ne félj, profi vagyok, nem fog fájni! - mondja a Gonosz.
- Én viszont amatőr vagyok, ezért neked fájni fog! - válaszolja a főhős és mellbe rúgja a másikat.

A főszereplő kulcsmondata akár az alkotók üzenete is lehetne, amelyet a film hibáira mentségéül hoznak fel a nézők számára. Ami igaz az igaz, ez a kilencven-egynéhány perc rosszabb, mint egy kiadós mellberúgás.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.