Sátáni játszma

2001.01.20. 00:51
Ismét eljött a megvadult, csöpögő nyálú konyhásnénik és boszorkák ideje. Az 'Antikrisztus' tért vissza közénk, hogy felvegye a kesztyűt a vallásos kislányt alakító Winona Ryder-rel. A végső leszámolásnál már csak a Jó és a Rossz néznek egymással farkasszemet.
Winona Ryder
"Valóban nem áll jól nekem a hosszú haj!"
Az "Antikrisztus" újra közöttünk van és megint a moziból támad. A hatvanas évek végén még Rosemary gyermekétől (Polanski) verte ki a víz a nézőket, 1973-ban jött Az ördögűző és vele a kamerába spiccelő vér és a zöldnyálka undora (a nézők annyira megszerették a hányást, hogy később további két rész született). Maradék idegeiket '75-től az Ómenben filmtestet öltött démon gyötörte halálhörgésig - és a negyedik folytatásig. Majd következtek a nagy durranásos, lövős-bunyós "gonosz" filmek (Ítéletnap, zum Beispiel).

De az ördög tudja, hogy a harmadik évezredben már más kell a néző sikeres megszállásához. A hónaljváladék elcsöppenését, a libabőrözést és sikongatást a képek újfajta misztikuma meg a dolbi szörránd váltja ki.

Ennyiből talán már világos, ez a játszma az ördögűzős őrületek közé tartozik. Az ördöngősség veszélyeit egyebek közt a Római Katolikus Egyház is elismeri, olyanannyira, hogy az elmúlt években e tárgyban kiadták saját kis do-it-yourself kézikönyvüket - mostmár mi is haszonnal forgathatjuk megvadult, fakanállal rohangászó, csöpögő nyálú szomszédasszonyok, konyhásnénik és egyéb boszorkák ellen. A megszállott emberről a Bibliában is több helyen szó esik: "(...) sokszor megkötözték őt békókkal és lánczokkal, de ő a lánczokat szétszagatta, és a békókat összetörte, és senki sem tudta őt megfékezni." (Mk 5,3) Na, a Piri néni tök ilyen!

Elszánt lelkész küzd a gonosszal
A Sátáni játszmában a neves krimi írót, Peter Kelsont (Ben Chaplin) akarja belülről kipróbálni a Gonosz. A mélyen vallásos kislány, Maya Larkin (Winona Ryder), aki egyszer régen már átesett ördögűzésen, érzi ám, hogy a következő áldozat az író lesz és szeretné is felhívni erre Ben barátunk figyelmét. Röviden ennyi a történet, de az átlagos thrillereknél mégis több jár. Nincs egy nyugodt pillanat, valami para mindig van.

Ahogy peregnek le a homokszemek, úgy lesz egyre bizarrabb és bizonytalanabb a világ a főszereplők körül. A sikerdarabjait brutális sorozatgyilkosokról író hősünk előtt lassan megnyílik saját igazi múltja, de ahogyan bontogatja a szálakat, azok kegyetlenül tekerednek is a nyaka köré. Az igazságkeresésben a hívő katolikus Maya áll szolgálatára. Apró, eleinte realisztikus események esnek meg velük, de egyre zavarosabb a tér. Lassan szinte mindenkiről kiderül, hogy vaj van a füle mögött. A végső leszámolásnál már csak a Jó és a Rossz néznek egymással farkasszemet.

A Mikulás és Piri néni, szemtől szemben.

Sátáni játszma - Lost Souls (2000)
Rendezte:
Janusz Kaminszki Fényképezte: Mauro Fiore Forgatókönyv: Pierce Gardner, Betty Stahl Szereplők: Winona Ryder, Ben Chaplin,Philip Baker Hall, Elias Koteas

Forgalmazza a Kinowelt Hungary