Ép testben épp élek

2001.01.04. 12:26
A Batmanek, Supermanek ideje lejárt, de hősök kellenek. Közülünk valók. Mi van, ha éppen apu az?
,,A két vonat 15.15-kor ütközött össze. Az első utasokat szállító vasúti kocsi kettévált, és két külön irányba folytatta az útját. A második vagon teljesen összepréselődve ég, és több száz métert haladt. A roncsok másfél kilométeres körzetben szóródtak szét. A tehervonaton hatan teljesítettek szolgálatot. A személyvonaton száztizennyolc utas és hétfőnyi személyzet utazott. A szerencsétlenséget egyetlen ember élte túl."

Ezer méterről kiszúrja, ha rossz fiú vagy.
Na ki? Természetesen főhősünk, aki nemigen hisz képességeiben, bár vannak neki. Mindent túlél, még az oviban sem esett el sose. Amióta serken a szakálla, nem vágta meg magát. Sebezhetetlen. Családi állapota: nős, plusz gyerek. Foglalkozása: biztonsági őr egy futballstadionban. Ezer méterről kiszúrja, ha rossz fiú vagy. Ha új ingedben benne marad egy gombostű, ő arra is rájön. Vele nem lehet viccelni. Ő a jó fiú.

Ha van jó, akkor rossznak is kell lennie. Mindennek és mindenkinek megvan a párja. A jó csak a gonosz mellett teljesedhet ki. Ha nincs gonosz, hiába vagy Te a megváltó, nem érsz vele semmit. Valakit szájba kell rúgni (lehetőleg a gonoszt), hogy kiderüljön, ki vagy. Tévedni viszont kínos - pláne ha másfél méteres és negyven kiló vagy -, mert a kigyúrt keljfeljancsik nem szeretik, ha elvéted a cél.

A jó csak a gonosz mellett teljesedhet ki
A Sebezhetetlen története nem nagyon szövevényes, mégis feszült. Lassan gomolyog a fonal, mégse kell kimenni pisiszünetre. A kicsit együgyű "vilisz", ha lassan is, de rájön élete értelmére. "David amikor felszáll a vonatra, fogalma sincs róla, merre tart az élete. A szerencsétlenség után, melynek ő az egyetlen túlélője, ismét hallani kezdi azt a belső hangot, amelyre korábban egyáltalán nem figyelt oda. Most viszont minden erejével azon van, hogy megfejtse a belső hang által mondottakat" - mondja a rendező. A nagy fekete bácsi is segít az értelmezésben. Sőt...

Mire elfogy az otthonról hozott sós pálcika és a házikészítésű limonádé, kiderül, mi a kotta, mi a pálya, és a végén mindenki megnyugszik, hepiendszerű lezárás, de még ez se baj, hiszen fő, hogy egészség legyen.

A sebezhetetlen (Unbreakable)
Írta és rendezte: M. Night Shymalan
Fényképezte: Eduardo Serra, A.F.C.
Szereplők: Bruce Willis, Samuel L. Jackson, Robin Wright Penn
Forgalmazza az Intercom