A Chicago megint díjat nyert

2003.03.10. 11:05
A Chicagot a színészek is az év legjobb filmjének tartják, de ők már tavaly is tévedtek.
Az Oscar-gálát megelőző utolsó amerikai filmes díjkiosztón is a Chicago című musical tarolt. A színészek céhe által kilencedik alkalommal odaítélt Screen Actors Guild (SAG) az Amerikai Rendezők Szövetségének (DGA) és az Amerikai Producerek Szövetségének (PGA) kitűntetései mellett az Oscar egyik legfontosabb előrejelzője, és mivel a Chicago mindhárom díjkiosztón szépen szerepelt, szinte biztos, hogy a március 23-ai Oscar-esten besöpör minden fontosabb aranyszobrocskát.

Catherine Zeta-Jones
Renee Zellweger vehette át a legjobb női szereplőnek járó díjat, míg a Chicago másik sztárja Catherine Zeta-Jones az idei év legjobb női mellékszereplője lett a zsűri értékelése szerint. Renee Zellweger a díjátadón kijelentette, hogy szinte sokkolta a hír, hogy olyan tehetséges színésznőket megelőzve győzött, mint Nicole Kidman, vagy Julianne Moore.

A Chicago igazi elismerését azonban a legjobb színészgárdának járó díj jelentette, amit sokan csak a legjobb film Oscar-díjához hasonlítanak. A nap egyetlen igazi vesztese Richar Gere, akinek be kellett érni a kollektív elismerés ráeső részével, mivel a New York bandáiban szereplő Daniel Day Lewis elorozta előle a legjobb férfiszínésznek járó díjat.

A legjobb férfi mellékszereplő díját Christopher Walken kapta a Spielberg rendezte Kapj el, ha tudsz című filmben nyújtott alakításáért. Ezenkívül életműdíjjal jutalmazták Clint Eastwoodot, aki az elismerés átvételekor megjegyezte, hogy reméli mindezzel a zsűri nem azt akarja a tudtára adni, hogy ideje nyugdíjba vonulnia.

A SAG-díjak óriási, 4200 fős zsűrijét a színészeket tömörítő szövetség 98 ezer tagja közül véletlenszerűen választják ki, így az elismerés hűen tükrözi az amerikai színésztársadalom véleményét. A SAG jó indikátora az Oscarnak, de persze nem százszázalékosan megbízható. Például míg tavaly Denzel Washington nyerte a legjobb férfi szereplőnek járó Oscart, addig a SAG kitüntetést ugyanebben a kategóriában Russel Crow-nak ítélték oda, illetve amíg a színészek céhe szerint a Gosford Park volt a 2001-es esztendő legjobb filmje, addig az Oscart a Csodálatos elme vihette haza.