Menekülés a rövidfilmbe

2001.10.17. 13:32
Alig ért véget a nemzetközi Titanic Filmfesztivál, máris itt egy másik nagyreményű kezdeményezés a budapesti Banán klub és a Francia Intézet szervezésében. A Menekülés a rövidfilmbe elnevezésű filmfesztivál egy sikeres francia rövidfilmszemle hatására jött létre. Az idei találkozóra Aranybanán címmel pályázatot is hirdettek a szervezők.
Az idén először meghirdetett pályázatra október 1-jéig - várakozáson felül - összesen 84 film érkezett a zsűrihez. A grémium, melynek tagjai Enyedi Ildikó, Réz, András és Can Togaj, október 23-án adja át a fődíjat. Mint írtuk, a szervezők nem állítottak téma és műfaji korlátokat, mindössze a rövidfilmek terjedelmét határozták meg 2 és 45 perc között.

A Menekülés a rövidfilmbe című fesztivál alapötletét egy francia rendezvény szolgáltatta, amelyet immár 23 év rendeznek meg, Clermont-Ferrandban; az ottani bölcsészkar film iránt érdeklődő fiataljai a hetvenes évek végén szerveztek először seregszemlét kisfilmekből, hogy felhívják a figyelmet a sokak által elfeledett műfajra. A clermont-ferrand-i fesztivál azóta Európa legnagyobb rövidfilmes vásárává nőtte ki magát: a január végi egy hét során több mint kétszázezer látogató fordul meg a vetítéseken. Tíz helyszínen összesen háromezer filmet mutatnak be.

A budapesti fesztiválon évről évre ebből a kínálatból mutattak be néhányat a legsikeresebbek közül, részben azért, hogy felhívják a filmes szakma figyelmét: érdemes nevezni a kinti versenyre. Az idei fesztivál vendége lesz Laurent Guerrier, a Clermont-ferrand-i fesztivál egyik szervezője is.

A vetítések október 18-án kezdődnek a Francia Intézetben (I. Fő utca 17.), ahol egy rövid megnyitó után bemutatnak egy francia blokkot, majd másnap egy belgiumi összeállítást. A versenyfilmeket a hétvégétől kezdve a Cirko-Gejzír moziban (V. Balassi Bálint u. 15-17.) vetítik egészen október 23-ig. Különleges alkalomnak ígérkezik a hétfői program, amikor a szervezők bemutatnak egy válogatást az interneten terjedő rövid, 1-2 perces "filmekből". A díjátadásra október 23-án kerül sor.