Tévéfilm készül Sobri Jóskáról

2002.07.25. 13:09
Sobri Jóskáról, az 1830-as évek híres-hirhedt bakonyi betyárjáról forgat hatrészes tévéfilmet Novák Emil rendező, a film producere Kálomista Gábor. A ponyvafilmnek nevezett alkotás több jelenetét a veszprémi várban kialakított börtönben veszik fel. A bakonyi megyeszékhelyen szombatig forgat a stáb.
Amint arról Novák Emil az MTI-t tájékoztatta, a nyolchetes forgatás egyik fő helyszíne a veszprémi vár, mivel onnan irányították annak idején a bakonyi betyárok elleni hajtóvadászatokat. Sobri egyik alvezérét, Milfait Ferkót pedig itt végezték ki 1836-ban.

Novák Emil szerint Sobri, a hírhedt rablóvezér rejtélyes alak, mert a pandúrok soha nem fogták el, de halála idejéről és körülményeiről sincsenek megbízható adatok.

- Az tény, hogy 1837-ben tűnt el úgymond "szem elől", s akkortól kezdve a legkülönbözőbb és legelképesztőbb történetek keringtek róla, s az 1800-as évek második felében is még számos ál-Sobri bukkant fel az országban - tette hozzá. A filmrendező levéltári kutatásaira, illetve legendákra és egykori vásári versikékre hagyatkozva dolgozta fel Sobri történetét, de segítségére voltak Eötvös Károlynak és Vachot Imrének a betyárvilágra vonatkozó kutatásai is.

A betyárvezér szerepében Szarvas Attila, a kecskeméti színház művésze látható majd, az alvezér Milfait Ferkót pedig - akit a veszprémi börtönben végeztek ki -, Eperjes Károly alakítja. A pandúrparancsnokot a Taliándörögdön élő Szőke András játssza, sok humorral, népies bájjal.

A további szerepekben is neves művészek láthatók: Törőcsik Mari, Börcsök Enikő, Fullajtár Andrea, Tordy Géza, Bitskei Tibor, Zenthe Ferenc, Rajhona Ádám, Hirtling István, Mucsi Zoltán. A film befejező részeit - Sobri bandájának elfogását - szeptemberben veszik fel Pest megyei helyszíneken.

A rendező az MTI-nek elmondta: a hatrészes, bő humorú, szórakoztató tévéfilmet - amelynek a költségvetése 200 millió forint -, az év végig kell átadnia a Magyar Televíziónak, s az egyes csatornán kerül majd adásban a jövő évben.