Miklós
-7 °C
4 °C

Tévéfilm készül Sobri Jóskáról

2002.07.25. 13:09
Sobri Jóskáról, az 1830-as évek híres-hirhedt bakonyi betyárjáról forgat hatrészes tévéfilmet Novák Emil rendező, a film producere Kálomista Gábor. A ponyvafilmnek nevezett alkotás több jelenetét a veszprémi várban kialakított börtönben veszik fel. A bakonyi megyeszékhelyen szombatig forgat a stáb.
Amint arról Novák Emil az MTI-t tájékoztatta, a nyolchetes forgatás egyik fő helyszíne a veszprémi vár, mivel onnan irányították annak idején a bakonyi betyárok elleni hajtóvadászatokat. Sobri egyik alvezérét, Milfait Ferkót pedig itt végezték ki 1836-ban.

Novák Emil szerint Sobri, a hírhedt rablóvezér rejtélyes alak, mert a pandúrok soha nem fogták el, de halála idejéről és körülményeiről sincsenek megbízható adatok.

- Az tény, hogy 1837-ben tűnt el úgymond "szem elől", s akkortól kezdve a legkülönbözőbb és legelképesztőbb történetek keringtek róla, s az 1800-as évek második felében is még számos ál-Sobri bukkant fel az országban - tette hozzá. A filmrendező levéltári kutatásaira, illetve legendákra és egykori vásári versikékre hagyatkozva dolgozta fel Sobri történetét, de segítségére voltak Eötvös Károlynak és Vachot Imrének a betyárvilágra vonatkozó kutatásai is.

A betyárvezér szerepében Szarvas Attila, a kecskeméti színház művésze látható majd, az alvezér Milfait Ferkót pedig - akit a veszprémi börtönben végeztek ki -, Eperjes Károly alakítja. A pandúrparancsnokot a Taliándörögdön élő Szőke András játssza, sok humorral, népies bájjal.

A további szerepekben is neves művészek láthatók: Törőcsik Mari, Börcsök Enikő, Fullajtár Andrea, Tordy Géza, Bitskei Tibor, Zenthe Ferenc, Rajhona Ádám, Hirtling István, Mucsi Zoltán. A film befejező részeit - Sobri bandájának elfogását - szeptemberben veszik fel Pest megyei helyszíneken.

A rendező az MTI-nek elmondta: a hatrészes, bő humorú, szórakoztató tévéfilmet - amelynek a költségvetése 200 millió forint -, az év végig kell átadnia a Magyar Televíziónak, s az egyes csatornán kerül majd adásban a jövő évben.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.