Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Újabb kétmillió euró a Sorstalanság-filmre

2003.07.23. 08:56
Bővült a koprodukciós partnerek és támogatók köre, így a tervezettnél több pénzből készülhet Kertész Imre Nobel-díjas regényének filmváltozata. A Sorstalanság megfilmesítésére mintegy tízmillió eurót, vagyis 2,7 milliárd forintot költhetnek. A pénz egyharmadát állja a központi költségvetés.
A koprodukciós partnerek és támogatók bővülése miatt a korábban tervezettnél kétmillió euróval nagyobb összegből valósulhat meg a Kertész Imre Nobel-díjas regényének filmes adaptációja. Ez azt jelenti, hogy a Sorstalanság megfilmesítésére összesen mintegy tízmillió euró, vagyis nagyjából 2,7 milliárd forint áll rendelkezésre. Ezt Barbalics Péter és Törő Csaba, a megfilmesítés jogaival rendelkező fő producer Magic Média Rt. tulajdonosai közölték.

A költségek egyharmadát fizeti az állam

A közreműködőkkel várhatóan október közepéig írják alá a támogatási szerződéseket, így a forgatás csak ezután kezdődhet. A korábban biztos résztvevőnek tűnő holland Kasander Film Co. nem kapcsolódik be a produkcióba, mivel a forgatás idején a walesi rendező, Peter Greenaway új filmjének készítésével lesz elfoglalva - tette hozzá Barbalics.

A Sorstalanság költségvetésének egyharmadát biztosítja a központi büdzsé általános tartalékából elkülönített támogatás. Emellett az angol Renegade Film produkciós iroda és a berlini székhelyű Euroarts húsz-húsz százalékban járul hozzá a produkció költségeihez.

Az Európa Tanács koprodukciós filmalkotásokat támogató alapjától, az Eurimagestől mintegy hétszázezer euró dotációt remél a Magic Média, továbbá olasz és izraeli közreműködés is várható. A produkció további magyar alapítványi és céges támogatást is vár. A Sorstalanság a nyugati filmgyártásban már általános, úgynevezett befejezési garanciával készül. A Film Finance London a büdzsé három százalékának befizetése fejében garantálja a film problémamentes befejezését.

Színészek közbeszerzéssel?

A Sorstalanság állami támogatásáról szóló, februárban kiadott kormányhatározat még előírta, hogy a költségvetési támogatásból megvalósuló beszerzésekre kötelező a stábnak közbeszerzési eljárásokat kiírnia. Május végén azonben ezt a rendelkezést visszavonták.

A Magic Média tájékoztatása szerint ez csupén technikai jellegű változtatás, mivel ebben az esetben még a színészeket is közbeszerzéséssel kellett volna kiválasztani, ám a támogatás felhasználására és a szerződések nyilvánosságára vonatkozó előírásokat továbbra is betartja a producer cég. A szerződések megismerhetők lesznek az ősszel induló sorstalansag.hu internetes oldalon, a produkciót pedig a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal és az Állami Számvevőszék is ellenőrzi majd.

Százötven színész, tizenháromezer statiszta

Az ősszel kezdődő forgatás stábja már összeállt. Mintegy százötven színész és tizenháromezer statiszta szerepel majd a filmben. Koltai Lajos rendező a főszereplő kisfiút négyezer jelentkező közül váalsztotta ki, a filmben játszik többek között Máté Gábor, Benedek Miklós, Schell Judit, Paudits Béla és Rajhona Ádám.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.