Újabb kétmillió euró a Sorstalanság-filmre

2003.07.23. 08:56
Bővült a koprodukciós partnerek és támogatók köre, így a tervezettnél több pénzből készülhet Kertész Imre Nobel-díjas regényének filmváltozata. A Sorstalanság megfilmesítésére mintegy tízmillió eurót, vagyis 2,7 milliárd forintot költhetnek. A pénz egyharmadát állja a központi költségvetés.
A koprodukciós partnerek és támogatók bővülése miatt a korábban tervezettnél kétmillió euróval nagyobb összegből valósulhat meg a Kertész Imre Nobel-díjas regényének filmes adaptációja. Ez azt jelenti, hogy a Sorstalanság megfilmesítésére összesen mintegy tízmillió euró, vagyis nagyjából 2,7 milliárd forint áll rendelkezésre. Ezt Barbalics Péter és Törő Csaba, a megfilmesítés jogaival rendelkező fő producer Magic Média Rt. tulajdonosai közölték.

A költségek egyharmadát fizeti az állam

A közreműködőkkel várhatóan október közepéig írják alá a támogatási szerződéseket, így a forgatás csak ezután kezdődhet. A korábban biztos résztvevőnek tűnő holland Kasander Film Co. nem kapcsolódik be a produkcióba, mivel a forgatás idején a walesi rendező, Peter Greenaway új filmjének készítésével lesz elfoglalva - tette hozzá Barbalics.

A Sorstalanság költségvetésének egyharmadát biztosítja a központi büdzsé általános tartalékából elkülönített támogatás. Emellett az angol Renegade Film produkciós iroda és a berlini székhelyű Euroarts húsz-húsz százalékban járul hozzá a produkció költségeihez.

Az Európa Tanács koprodukciós filmalkotásokat támogató alapjától, az Eurimagestől mintegy hétszázezer euró dotációt remél a Magic Média, továbbá olasz és izraeli közreműködés is várható. A produkció további magyar alapítványi és céges támogatást is vár. A Sorstalanság a nyugati filmgyártásban már általános, úgynevezett befejezési garanciával készül. A Film Finance London a büdzsé három százalékának befizetése fejében garantálja a film problémamentes befejezését.

Színészek közbeszerzéssel?

A Sorstalanság állami támogatásáról szóló, februárban kiadott kormányhatározat még előírta, hogy a költségvetési támogatásból megvalósuló beszerzésekre kötelező a stábnak közbeszerzési eljárásokat kiírnia. Május végén azonben ezt a rendelkezést visszavonták.

A Magic Média tájékoztatása szerint ez csupén technikai jellegű változtatás, mivel ebben az esetben még a színészeket is közbeszerzéséssel kellett volna kiválasztani, ám a támogatás felhasználására és a szerződések nyilvánosságára vonatkozó előírásokat továbbra is betartja a producer cég. A szerződések megismerhetők lesznek az ősszel induló sorstalansag.hu internetes oldalon, a produkciót pedig a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal és az Állami Számvevőszék is ellenőrzi majd.

Százötven színész, tizenháromezer statiszta

Az ősszel kezdődő forgatás stábja már összeállt. Mintegy százötven színész és tizenháromezer statiszta szerepel majd a filmben. Koltai Lajos rendező a főszereplő kisfiút négyezer jelentkező közül váalsztotta ki, a filmben játszik többek között Máté Gábor, Benedek Miklós, Schell Judit, Paudits Béla és Rajhona Ádám.