Folytatódhat a Sorstalanság forgatása

2004.04.02. 14:58
A Magyar Mozgókép Közalapítvány tegnapi kuratóriumi ülése után egyre valószínűbb, hogy folytatódhat a pénzhiány miatt két hónapja szünetelő magyar szuperprodukció, a Sorstalanság forgatása.
Minden valószínűség szerint folytatódhat a Nobel-díjas Kertész Imre regényéből készülő film, a Sorstalanság forgatása, írta mai számában a Népszabadság. A produkció forgatása két hónapja szünetel pénzhiány miatt, mivel még nem sikerült aláírni a szerződést a befejezési garanciát nyújtó külföldi céggel. Amíg a szerződéskötés nem jön létre, a koprodukciós partnerek sem bocsátják rendelkezésre azt a 3,3 millió eurót (850 millió forint), ami a film költségvetésének jelentős részét adná.

A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) tegnapi kuratóriumi ülésén eldőlt, hogy az MMK egy új gazdasági konstrukció kidolgozásával kívánja segíteni a film befejezését. Hogy mit takar pontosan ez a konstrukció, az egyelőre bizonytalan, de valószínűleg arról van szó, hogy a plusztámogatás fejében a közalapítvány megszerzi a film jogainak egy részét, ezáltal részesül a bevételekből, és esetleg újabb producer bevonása is szóba kerülhet.

Átvilágítják

Tóth Erzsébet, az MMK főtitkára a Magyar Hírlapnak tett nyilatkozatában elmondta, hogy szerinte a legfontosabb, hogy megteremtsék annak a lehetőségét, hogy a koprodukciós együttműködésben megvalósuló film készítői mihamarabb pénzhez jussanak, és folytathassák a forgatást. Ideális esetben a Sorstalanság forgatását húsvét után újból meg lehet kezdeni.

Az MMK kuratóriuma emellett folytatni kívánja a filmszakma teljes körű pénzügyi és jogi átvilágítását is amelyre többek közt azért van szükség, mert a Sorstalanság esete felerősítette azokat a hangokat, amelyek ennek szükségességét hirdetik. Az átvilágítás még hetekig eltarthat, de ez nem érinti a Sorstalanság forgatásának folytatását.

Koltai Lajos operatőr első rendezése eddig 920 millió forintos állami támogatást kapott, a film teljes költségvetése 2,5 milliárd forint.