Koltai operatőrként fejezte be a Sorstalanságot

2004.06.28. 18:42
Mivel a Kertész-film operatőre, Pados Gyula már egy hete a Terézanyut filmezi, a Sorstalanság thüringiai felvételeit Koltai Lajos rendező készítette - tájékoztatta az Indexet Gréczy Zsolt, a produkció sajtófőnöke. Szombaton befejeződött a Sorstalanság című film forgatása.
"A Sorstalanság utolsó hetének öt napján Merseburgban, Erfurtban és Arnstadtban Sutyi (Koltai Lajos - a szerk.) operatőrködött végig Gulyás Buda standfotóssal " - tájékoztatta Gréczy Zsolt az Indexet. A forgatás utolsó napjaiban ugyanis Pados Gyula operatőr elhagyta a stábot, mert egyidejűleg az Állítsátok meg Terézanyut! című filmben is munkába kellett állnia. Így a kamera mögé a Sorstalanság kedvéért rendezővé avanzsált Oscar-díjas operatőr, Koltai Lajos ült.

"Sutyi és Pados között folyamatos volt az egyeztetés, hasonlított a koncepciójuk arról, hogyan álljon be egy jelenet. Sutyi németországi felvételei nemcsak kíválóan sikerültek, de nagyon hasonlítanak is Padoséhoz. Az összeillesztésből nem lesz gond" - tette hozzá Gréczy.

A Kertész Imre Nobel-díjas Sorstalanság című regényéből készülő film vágása már megkezdődött, és őszre elkészül a zene is, amit a Volt egyszer egy Vadnyugat Oscar-díjas zeneszerzője Ennio Morricone komponál. A film ősbemutatója a német MDR közszolgálati rádió és tévécsatorna jelentése szerint a jövő évi berlini nemzetközi filmfesztiválon lesz, a magyarországi bemutatóra az eredeti tervek szerint decemberben kerül sor.

Gréczy elmondása szerint az eredetileg tervezett 60 helyett 59 napos lett a forgatás. A második világháború végén játszódó alkotást tavaly decemberben kezdték forgatni, de pénzügyi problémák miatt február elején leállt a munka és több mint három havi szünet után csak májusban folytatódhatott.

A 2,5 milliárd forintos költségvetésű film továbbra is 920 millió forintos állami támogatással készül. A