Űrszemét

2000.10.24. 16:55
Jó kis film ez az Űrcowboyok. Nem okoz csalódást. Már az első képkockákból tudni lehet, hogy a történet váratlan fordulatai láttán a nézők közül senki sem fog hörögve a szívéhez kapni és a véletlenül betévedő óvodások sem fognak sírva fakadni a rémülettől.
Az űrkutatás úttörői
Miközben a fenti sorokat pötyögöm, a képernyőn felvillan a You have new mail! barátságos üzenete. ,,Te gennyes állat, te tahó, miért fikázod a hollywoodi filmeket? Mindent utálsz, ami amerikai? Biztos Te is rendőröket vertél Prágában és anarchia jeleket mázoltál a Mc'Donaldsok falára!" - írja a nyájas olvasó. Persze nem voltam Prágában, egy fránya karikát sem tudnék fújni a festékszóróval, és bizony szeretem az amerikai filmeket. Gyermekkorom alapvetéséhez ugyanúgy hozzátartozik a Die Hard mezítláb menekülő őrmestere vagy az Alien2 berezelt tengerészgyalogosai, mint Lolka és Bolka. De rühellem, ha azt hiszik, hogy popcorn van az agyam helyén.

Bár az Űrcowboyok alkotói is erre építenek, filmjük mégsem nézhetetlen. A szereplők hihetően játszanak, van benne egy-két poén, ami mosolyra húzta a számat. A látványtervezők is kitettek magukért, bár a súlytalanságban úszkáló színészek néha kifejezetten idétlenül bukdácsolnak.Valójában a történet kezdetlegessége az, ami zavarba ejti azt a popcorn-nézőt, aki még nem butult el annyira, hogy már zavarba sem tud esni.

A forgatókönyv szerint azért küldenek veterán pilótákat az űrbe, mert csak ők képesek megjavítani az elavult orosz műholdat. Az azonban nem derül ki, hogy ha a fiatalokat lehetetlen megtanítani a régi világ ismereteire, akkor négy öreg trottyos miként képes két hét alatt kitanulni egy mai űrrepülőgép vezetését.

Marlboro reklámba is beférne, akkora cowboy
Az efféle, szinte észrevétlen hibákon kívül érdemes odafigyelnünk a filmbe bedolgozott mérhetetlenül nagy ismeretanyagra is. Az Űrcowboyokból kiderül, hogy az oroszok nem csak buták, de gonoszak is, hogy Amerika mindig készen áll, hogy megmentse kedvenc planétánkat, és hogy minden űrrepülés során törvényszerűen valaki feláldozza magát az emberiségért. A figyelmes néző ezen kívül a férfi klimax létezésére is találhat megdönthetetlen bizonyítékokat.

Az utóbbbi kettőt, sajnos, nem tudom igazán értékelni: az alkotók ugyanis az Armageddonhoz képest nem sok újat tudtak mondani az űrfilmekről, a változás kora pedig szerencsés esetben még legalább harminc évig nem foglalkoztat.

Űrcowboyok
Space Cowboys, 2000
színes feliratos amerikai akció, 128 perc
rendező: Clint Eastwood
szereplők: Clint Eastwood (Dr. Francis D. "Frank" Corvin)
Tommy Lee Jones (William "Hawk" Hawkins)
Donald Sutherland (Jerry O'Neill)
James Garner (Tank Sullivan)

James Cromwell (Bob Gerson)
Marcia Gay Harden (Sara Holland)
William Devane (Eugene Davis)
Loren Dean (Ethan Glance)
Courtney B. Vance (Roger Hines)
Rade Serbedzija (General Vostow)
Barbara Babcock (Barbara Corvin)
Blair Brown (Dr. Carruthers)
Jay Leno (Himself)
Forgalmazza az InterCom