Spielberg szót emelt Kubáért

2002.11.05. 12:41
Steven Spielberg amerikai filmrendező bírálta a Kubát sújtó amerikai kereskedelmi embargót, szerinte semmi nem indokolja ennek fenntartását a XXI. században. A világhírű művész Havannában beszélt erről, ahova hétfőn érkezett szakmai célú látogatásra.
Spielberg kijelentette, hogy személyes véleménye szerint fel kellene oldani a négy évtizedes embargót. Mint mondta, nem látja értelmét annak, hogy az Egyesült Államok kereskedelmi kapcsolatokat tart fenn Észak-Koreával és Kínával, Kubával viszont nem.

Fidel Castro
Spielberg, aki a kubai Filmművészeti és Filmkészítő Intézet meghívására érkezett négynapos látogatásra a közép-amerikai szigetországba, elmondta, hogy már több kubai filmet látott, és érdekesnek, szenvedélyesnek találta ezek forgatókönyvét. Hozzátette, hogy ő maga is szívesen forgatna filmet a nagyon gazdag és változatos kultúrával rendelkező Kubában.

A cápa Kubában

A tervek szerint Spielberg nyitja meg kedd este azt a fesztivált, amelynek keretében péntek estig négy havannai filmszínházban és szerte az ország videomozijaiban bemutatják a Különvélemény, az E.T., Az elveszett frigyláda fosztogatói, A cápa, a Schindler listája, a Ryan közlegény megmentése, A nap birodalma és a Párbaj című filmjeit.

Spielberg találkozik kubai filmesekkel, meglátogatja a Havannában működő nemzetközi filmes és televíziós főiskolát, valamint találkozik a Havannában dolgozó amerikai diplomatákkal és családjaikkal is. Az amerikai filmrendező ellátogat Havanna legfőbb zsinagógájába, ahol a szigetországban élő zsidó közösség képviselőivel folytat megbeszélést. Különösen érdekli a holokauszt túlélőinek sorsa, hiszen alapítványa a világ 67 országában letelepedett túlélőkkel tart fenn kapcsolatokat.

Egy szivar Fidellel

Spielberg, aki azt reméli, hogy fogadja őt Fidel Castro kubai vezető is, elmondta, hogy sem kubai, sem amerikai részről nem tapasztalt ellenkezést kubai útjával kapcsolatban. Az AP jelentése szerint az amerikai kormányzat a nem kereskedelmi célú, filmművészettel kapcsolatos kulturális csere és kiállítási tevékenység kategóriába sorolta és ennek alapján engedélyezte Spielberg kubai útját.