Budapesti 'kémjátszma' az USA-ban

2001.11.21. 12:00
Szerdán mutatják be az Egyesült Államokban Brad Pitt és Robert Redford főszereplésével azt a kémfilmet, melynek jeleneteit részben Magyarországon forgatták.
Padtársak
Brad Pitt és Robert Redford a Bem-rakparton
Talán még sokan emlékeznek arra a tavaly őszi abszurd képre, ami a Felvonulási téren fogadta az arra utazókat: két hétig egy élethűen reprodukált berlini határátkelőhely virított a sokat látott betonmező közepén. A megkapó díszlet a Universal filmstúdió által forgalmazott Spy Game (Kémjátszma) című kémfilm forgatására építették fel, mely az első olyan produkció, ami a Magyar Filmbizottság Los Angeles-i irodája közreműködésével jutott el Magyarországra. A tizenkét napos fővárosi forgatás során összesen három millió dollárt költött el a nemzetközi stáb.

A hidegháborús érában játszódó film főszereplői - Robert Redford és Brad Pitt - CIA-ügynököket alakítanak. A fiatalabb filmsztár többször is pozitívan nyilatkozott a filmről. "Ezek a pasasok nem csak megélték, hanem részt is vettek a legsúlyosabb kavarásokban, amit csak ember művelhet" - mesélte nemrég Pitt egy volt CIA-ügynökről, akinek az volt a feladata, hogy technikai tanácsokkal lássa el őt a film forgatásán. "De ez az a plusz, amitől a film is jó lesz." - fűzte hozzá.

Az Egyesült Államokban szerdától vetített film rendezője Tony Scott (Mint a villám, Top Gun, Az utolsó cserkész), akiről Pitt egy nem mindennapi titkot is elárult a Premiere magazinnak: "Nagyon beteg humora van. Például rózsaszín rövidnadrágban forgat. Ehhez azért elég tökösnek kell lenni." Scott egy nyilatkozata szerint azért döntöttek Budapest mellett, mert jobban hasonlít a '75-ös Berlinre, mint a mai német főváros. "Egy kicsit kopott, egy kicsit lehasznált, de mégis gyönyörű."

Jelenet a filmből
A nemrég megházasodott Pittet kifejezetten megviselte a hosszú távollét feleségétől, a Jóbarátok (Friends) című televíziós sorozat egyik szereplőjeként befutott Jennifer Anistontól. "Régebben bírtam az utazást, de ez most kemény volt, tudja? E-mail meg minden nélkül." A sztárpár élete különösen kegyetlen fordulatot vett Budapesten, amikor Anistont szabályosan eltiltották a forgatások helyszínétől, hogy jelenlétével ne bolygassa fel férje és így az egész stáb nyugalmát és napirendjét.

A produkciót szinte kizárólag az Egyesült Államok területén kívül, így Magyarországon (Budapesten és Tökölön), Marokkóban, Berlinben és Londonban forgatták. A stáb eredetileg Izraelben is készített volna felvételeket, de ezt a tervet biztonsági okokra hivatkozva lemondták.

A Spy Game magyar forgalmazója a UIP Duna, ám a hazai bemutató időpontja nagyban függ az amerikai sikertől. A forgalmazótól kapott információ szerint az itthoni premier időpontja 2002 első hónapjaira tehető.