Nagy Marci a Sorstalanság főszereplője

2004.07.03. 10:55
Véget ért a titkolózás. Kertész Imre Sorstalanság című filmjének forgatása véget ért, most már megtudhatja a nyilvánosság is, hogy ki kapta Köves Gyuri szerepét. A Népszabadság riportot közölt a tizenhárom éves Nagy Marciról, akinek a forgatás miatt "pótvizsgán" kell befejeznie a hetedik osztályt.
Nagy Marcell, aki az iskolában a második félévet magántanulóként és részben Köves Gyuriként a kamera előtt töltötte, a Népszabadságnak elmondta, "a három hónapos forgatási szünet alatt egyetlen percig sem hittem, hogy nem fejezzük be a Sorstalanságot". Mint mondja, Koltai Lajos tartotta benne a lelket, akivel különleges lelki kapcsolatba került. Érezte a rendező megnyugtató kisugárzását, ami aztán a forgatáson nagy biztonságot jelentett számára.

Tekintse meg képeinket!
Marci, visszaemlékezve a forgatásra, elmondta, hogy többször szorongott egy-egy jelenetnél, például annál, amikor a történetbeli Citrom Bandi - a fiú lágertársa - rákiabál, miért nem fürdik meg. Vagy amikor búcsúzik filmbeli, munkaszolgálatra induló apjától. "Sírnom kellett" - mondja. "Ezt többször fölvettük, és kétszer igazából sírtam is".

"Sajnos, nem érzem sikerültnek minden jelenetemet. Három olyat említhetnék, amelyet jobban is megcsinálhattam volna" - mondja a Népszabadság újságírójának, de részleteket nem említ. A rendező, Koltai Lajos nem osztja Marci aggályait.

Marci családjában a felmenőket nem érintette a holokauszt. Szülei korábban olvasták Kertész Sorstalanságát, tudták, hogy fiuk mire vállalkozik. Ő a színészválogatás idején vette kézbe a regényt, aztán letöltötte az internetről a forgatókönyvet is. Szerinte Köves Gyuri hiszékeny volt és naiv, jóhiszeműen szemlélődve került bele az akkori borzalmakba. Marci úgy tartja, a mai gyerekek eleve gyanakvóbbak egymás és a felnőttek iránt, és ez nagy különbség.

Ahogy a nyilvánosság előtt, úgy Marci előtt is sokáig titkolták, hogy ő lesz a regényhős megszemélyesítője - írja a napilap. Volt már statiszta reklámfilmekben, videoklippekben, Földessy Margit kreatív stúdiójába is jár. Tavaly június 6-án dőlt el, hogy Marci a kiválasztott, de ő csak november végén tudta meg.

Mint mondja, most már örül, hogy volt az a három hónapos szünet, mert így jobban el tudta játszani a szerepet. A forgatáson egy digitális fényképezőgépet kapott ajándékba és rendszeresen archíválta az ott történteket. Most már minden vágya, hogy operatőr lehessen.