Meryl Streep életműdíjas lett

2003.10.18. 16:43
Meryl Streep amerikai filmszínésznő kapja meg 2004-ben az Amerikai Filmintézet (AFI) életműdíját - jelentette be Los Angelesben a filmes szövetség.
A díjat június 10-én Hollywoodban adják át az 54 éves színésznőnek.

Meryl Streep ezzel olyan díjazottak sorába kerül, mint Orson Welles, Bette Davis, Henry Fonda, Alfred Hitchcock, James Stewart, Fred Astaire, Gene Kelly, Billy Wilder, Gregory Peck és Elizabeth Taylor.

Az 1978 óta 13 alkalommal Oscar-díjra jelölt színésznő tavaly februárban a francia Filmművészeti és Fimtechnikai Akadémiától kapott César-díjat karrierje egészéért, s kitüntették őt Párizsban a Commandeur des Arts et Lettres érdemrenddel is.

Streep két ízben meg is kapta az Oscart, egyszer 1979-ben mint a legjobb női mellékszereplő, a Kramer kontra Kramerben nyújtott alakításáért, másodszor pedig 1982-ben a Sophie választása című alkotás főszerepéért. Legnagyobb sikerei közé tartozik még a 1985-ben bemutatott Távol Afrikától, valamint a Clint Eastwood rendezte A szív hídjai, ami 1995-ben készült el.

Howard Stringer, az AFI igazgatótanácsának elnöke pénteken az amerikai filmtörténetének egyik legnagyobb művészeként méltatta Meryl Streepet. "Színésznői tehetsége, sokoldalúsága és eltökéltsége olyan előadásokat eredményez, melyek mennyeiek" - idézte szavait a dpa német hírügynökség.

Idén januárban Los Angelesben az Adaptation című vígjátékban nyújtott alakításáért a legjobb női mellékszereplőnek járó Golden Globe díjat nyerte Meryl Streep, februárban Berlinben pedig - Nicole Kidmannel és Julianne Moore-ral együtt - Ezüst Medvét kapott az Órák című film egyik főszerepéért.