Kiszivárgott a Star Wars második epizódja?

2002.03.19. 00:33
Pánik uralkodik a 20th Century Fox és a Lucasfilm háza táján, miután Harry Knowles, az Ain't It Cool News pletykalap renegád riportere közzétette a Star Wars-saga legnagyobb biztonsági intézkedések közepette készülő következő epizódjának, a "Második Rész - A klónok támadása" kritikáját.
Knowles nem először tör borsot Hollywood nagymenőinek orra alá, Ain't It Cool News című honlapján rendszeresen közöl nem feltétlenül publikus pletykákat, riportokat a szórakoztatóipar kulisszái mögül.

Hosszasan ecseteli a szerelmi jelenetet

Az internetes újságíró ezúttal nem kevesebbet állít, mint hogy a hétvégén - elsőnek a "halandók" közül - megtekintette George Lucas szigorú hírzárlat közepette készített legújabb Star Wars-epizódját, A klónok támadását. Állítása szerint a film felvételeiben kész, ám nem végleges verzióját egy ismeretlen személy meghívására nézhette meg egy szállodai szobában, a texasi South by Southwest Filmfesztiválon. A riporter ismeretlen jóakarója kifejezetten ragaszkodott hozzá, hogy megnézze a bétaverziót, ám ennél közelebbi információt nem árult el róla. "Forrásom annyira védett, hogy Lucas soha nem jön rá kilétére."

Az önjelölt kritikus az egekbe meneszti a fiatal Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor) hűvös jellemét, míg Anakin Skywalker (Hayden Christensen) figurája nem feltétlenül kap jó pontokat. Knowles több olyan jelenetet is leír, melyek valóban nem szerepelnek az eddig hivatalosan nyilvánosságra hozott négy előzetesben. Hosszasan ecseteli például az Anakin és Amidala közötti szerelmi jelenetet, mely a negyedik előzetesben megvillantott aréna-epizódot előzi meg. Külön kiemeli a lírai képsorokat kisérő, vonós hangszerekkel készített filmzenét, melyet John Williams komponált.

Szinkronizált világpremier

A filmet gyártó Lucasfilm reakciója nem lehet kétséges. George Lucas hírhedten paranoid módszerekkel igyekezett a munkálatokat a külvilág elől elzárni, hogy az előzetesek bemutatói, a mesterien adagolt pletykák és hírmorzsák a legnagyobb erővel hassanak. A színészek például nem kapták meg az egész forgatókönyvet, nehogy idő előtt kiszivárogjon a történet.

Az első rész után Lucas-t hevesen támadták, amiért az különböző országokban tartott bemutatókat sokszor gyakran több hónap választotta el egymástól. Sokan úgy vélik, hogy a széthúzott premier-menetrend is hozzájárulhatott ahhoz, hogy "A baljós árnyak"-ból világszerte rekordmennyiségű kalózmásolat készült. Mindezeket figyelembevéve a Lucasfilm ezúttal egy napra - május 16-ra - időzítette a világpremier (pontosabban a legtöbb országban tartott bemutató) időpontját, A Klónok támadását ekkor mutatják be az Egyesült Államokban - és Magyarországon is.