Piroska
-10 °C
1 °C

Jenő és Lara Croft lenyomja a médiát

2003.11.24. 10:43
Amerikai propagandafilm Szívtipró gimis hangulattal, az F betűs szó használatával, rengeteg fegyverrel, és a világ legunalmasabb akcióival. Mennyi hip-hopot hallgat Bush elnök?
Ha egy filmhonlapon külön menüpontban jelennek meg a felvonultatott fegyverek, akkor azok a vásznon el is fognak dördülni, szól a népi bölcsesség. Nem ért tehát meglepetésként, hogy a hetvenes évekbeli amerikai tévésorozat, de még inkább a belőle készült számítógépes játék révén ismert elit rendőralakulat - a SWAT - a főcímet követően rögtön támadásba is lendül.

Stereo surround hanghatások közepette túszokat szabadítanak ki kalasnyikovos, csúnyán beszélő banditák kezei közül. A bevetés során az egyik kommandósnak, az egyszerűség kedvéért hívjuk Bélának, másodperc töredéke alatt kell választania az életmentés és a parancsteljesítés közt. Jó rendőrként természetesen az előbbit választja, így hamarosan meg is van a konfliktus. Bélát a rossz sajtó miatt aggódó főnök kirúgja. Innentől lokálokban tölti idejét viszkizéssel, és ráadásul csúnyán beszél. Ennek a filmben később jelentősége lesz, de mi többet nem foglalkozunk a dologgal.

SWAT A történet másik szálán Béla bajtársát követhetjük nyomon, akit nevezzünk Jenőnek. Jenőt a média rezdüléseire érzékeny SWAT-főnök lefokozza, ő mégsem kezd inni, továbbá kerüli az F betűs szó használatát, mert még Bélánál is rendesebb.

Vissza is helyezik a dream teambe, mikor Belevaló Parancsnok újabb, az eddiginél is jobb fej srácokból álló SWAT-ot állít fel. Lassan minden összejön egy normális akciófilmhez: Belevaló Parancsnoknak természetesen vietnami múltja van, a csapatba beválogatnak egy Lara Croft-klónt, akivel Jenő gyakran szemez, miközben a závárzatot tisztogatják az egész napos fárasztó célbalövés után.

Újra szól a hatezer lövetű

Csak az akció késik. Ötvenpercnyi Szívtipró gimis hangulatú kiképzés után jelenik meg a gonosz terrorista - egy franciául beszélő arab -, és kezd felpörögni a film. Újra szól a hatezer lövetű, robbannak a bombák, a néző furcsamód mégis unatkozik. Nem a magvas gondolatok, és az eredeti sztori hiányzik, ilyet nem keres senki. A Sólyom végveszélyben című háborúsfilmben még ennyi történet sem volt, az akciók, a vágás, a dokumentumfilmes hatást fokozó kamerahasználat azonban nem csak, hogy elvitte, de iskolateremtővé is tette Ridley Scott moziját.

Forradalmi újítás jutott egyébként a SWAT-ba is: az összecsapások, egyedülálló módon, mindenfajta csavar nélkül zajlanak. Néhány perc tuszakodás után a gonosz egyszerűen a földön marad.

Clark Johnson rendező amatőr és tévés felvételek bekeverésével igyekszik fokozni a feszültséget, rájátszva a nézőbe ivódott 9.11-érzésre. Ez az elem azonban, a rendőrök közt lábatlankodó, a nemes küldetés végrehajtását csak akadályozó sajtómunkások jeleneteivel, kellemetlen áthallásokkal tölti meg a filmet.

A SWAT szinte kimondja, ha a minden lében kanál média nem lenne, erőszakszervezeteink gond nélkül tisztítanák meg a világot a gonosztól. Ettől aztán a film a hivatalos amerikai álláspont játékfilmes propagandájának tűnik. Kérdés pedig csak annyi marad a végén, hogy Bush tényleg ennyi hip-hopot hallgat?

SWAT - Különleges kommandó, színes amerikai akcióthriller, 117 perc, 2003

rendező: Clark Johnson
forgatókönyvíró: David Ayer, Jim McClain
operatőr: Gabriel Beristain
díszlettervező: Gershon Ginsburg
jelmeztervező: Christopher Lawrence
producer: Neal H. Moritz, Chris Lee
látványtervező: Mayne Schuyler Berke
vágó: Michael Tronick

Szereplők:
Samuel L. Jackson
Colin Farrell
Michelle Rodriguez
LL Cool J
Olivier Martinez
Josh Charles
Larry Poindexter

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!