Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Magyar filmek külföldi fesztiválokon

2001.05.15. 19:22
A Cannes-i filmfesztiválon több magyar alkotás külföldi fesztiválszerepléséről sikerült megállapodni a magyar filmes cégek és szervezetek képviselőinek a külföldi társszervezetekkel - derül ki a Magyar Filmunió sajtóirodájának az MTI-hez kedden eljuttatott közleményéből.
Az ismertetés szerint Vezér Éva - aki május 1-e óta a Magyar Filmunió igazgatója - Serge Losique-vel, a Montreali Nemzetközi Filmfesztivál igazgatójával tárgyalt, és egyezett meg négy magyar film bemutatásáról Kanadában.

Az augusztus 23-án kezdődő montreali fesztivál versenyprogramjában szerepel Sopsits Árpád Torzók című filmje; információs vetítésen mutatják be Mészáros Márta Csodálatos mandarin, és Tímár Péter: Vakvagányok című filmjét, illetve műsorra tűzik Moldoványi Ferenc Gyerekek - Koszovó 2000 című rendezését.

A Karlovy Vary-i fesztiválon Gothár Péter Paszport című alkotása képviseli a magyar filmgyártást; a millenniumi magyar filmszemlén díjat nyert alkotás (legjobb női főszereplő) Moszkvába is meghívást kapott információs vetítésre - jelezték.

A moszkvai fesztivál programjában szerepel még Kabay Barna Meseautója is.

A sajtóiroda közlése szerint a Paszportot a jeruzsálemi és a Sao Pauló-i filmes seregszemlén is levetítik, s mindkét városban bemutatják a 32. Magyar Filmszemle fődíjas alkotását, Tarr Béla Werckmeister harmóniák című filmjét is.

A nemzetközi filmes mustrák egyik legtekintélyesebb fesztiváljára, a spanyolországi valladolidi fesztiválra Cakó Ferenc kapott meghívást, aki eddigi produkciói bemutatása mellett homok-animációs előadást is tart - jelezték.

A filmunió sajtóirodája kitér arra is, hogy Cannes-ban Kenyeres Bálint Zárás című rövidfilmje van jelen, amelyet a PBS amerikai közszolgálati televíziós hálózat már megvásárolt.

A szlovén televízió is bemutat magyar filmeket a közeljövőben, a média Deák Krisztina Jadviga párnája, Fonyó Gergely Kelj fel Jancsi, és Mészáros Márta három "naplófilmjének" vetítési jogát vásárolta meg.

A szlovén televízió és a Hungarofilm között további tárgyalások folynak Tímár Péter Vakvagányok, Szurdi Miklós Vademberek és Fekete Ibolya Chico című alkotásának bemutatásáról.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.