Magyar filmek külföldi fesztiválokon

2001.05.15. 19:22
A Cannes-i filmfesztiválon több magyar alkotás külföldi fesztiválszerepléséről sikerült megállapodni a magyar filmes cégek és szervezetek képviselőinek a külföldi társszervezetekkel - derül ki a Magyar Filmunió sajtóirodájának az MTI-hez kedden eljuttatott közleményéből.
Az ismertetés szerint Vezér Éva - aki május 1-e óta a Magyar Filmunió igazgatója - Serge Losique-vel, a Montreali Nemzetközi Filmfesztivál igazgatójával tárgyalt, és egyezett meg négy magyar film bemutatásáról Kanadában.

Az augusztus 23-án kezdődő montreali fesztivál versenyprogramjában szerepel Sopsits Árpád Torzók című filmje; információs vetítésen mutatják be Mészáros Márta Csodálatos mandarin, és Tímár Péter: Vakvagányok című filmjét, illetve műsorra tűzik Moldoványi Ferenc Gyerekek - Koszovó 2000 című rendezését.

A Karlovy Vary-i fesztiválon Gothár Péter Paszport című alkotása képviseli a magyar filmgyártást; a millenniumi magyar filmszemlén díjat nyert alkotás (legjobb női főszereplő) Moszkvába is meghívást kapott információs vetítésre - jelezték.

A moszkvai fesztivál programjában szerepel még Kabay Barna Meseautója is.

A sajtóiroda közlése szerint a Paszportot a jeruzsálemi és a Sao Pauló-i filmes seregszemlén is levetítik, s mindkét városban bemutatják a 32. Magyar Filmszemle fődíjas alkotását, Tarr Béla Werckmeister harmóniák című filmjét is.

A nemzetközi filmes mustrák egyik legtekintélyesebb fesztiváljára, a spanyolországi valladolidi fesztiválra Cakó Ferenc kapott meghívást, aki eddigi produkciói bemutatása mellett homok-animációs előadást is tart - jelezték.

A filmunió sajtóirodája kitér arra is, hogy Cannes-ban Kenyeres Bálint Zárás című rövidfilmje van jelen, amelyet a PBS amerikai közszolgálati televíziós hálózat már megvásárolt.

A szlovén televízió is bemutat magyar filmeket a közeljövőben, a média Deák Krisztina Jadviga párnája, Fonyó Gergely Kelj fel Jancsi, és Mészáros Márta három "naplófilmjének" vetítési jogát vásárolta meg.

A szlovén televízió és a Hungarofilm között további tárgyalások folynak Tímár Péter Vakvagányok, Szurdi Miklós Vademberek és Fekete Ibolya Chico című alkotásának bemutatásáról.