Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

A Szép napok nyerte a brüsszeli fesztivál nagydíját

2003.05.03. 21:36
Brüsszelben az Európai Filmfesztivál nagydíját, az Írisz-díjat a Szép napok című magyar filmalkotás, Mundruczó Kornél fiatal filmrendező első alkotása nyerte.
Az ünnepélyes eredményhirdetést szombaton este tartották Brüsszelben. A Szép napok az Írisz-nagydíjon kívül elnyerte a francia nyelvű közszolgálati televízió, az RTBF különdíját is. Az RTBF második csatornája be fogja mutatni a Szép napokat, és 10 ezer euróval támogatja a film forgalmazását Belgiumban.

A nemzetközi zsűri indoklása szerint Mundruczó filmalkotása a magukra hagyott fiatalok különösen nehéz, sodródó élethelyzetének mélyen humánus és megrázó bemutatásával érdemelte ki az európai filmeket előtérbe helyező brüsszeli filmfesztivál nagydíját.

A fesztiválon 15 játékfilm versengett a díjakért. Az amerikai Sundance fesztiválhoz hasonlóan Brüsszel fesztiválja is az európai tehetségeket igyekszik támogatni: a versenyprogramra csak első és második filmeket válogatnak ki. Az idei programban két magyar film is szerepelt, Pálfi György Hukkle és Mundruczó Kornél Szép napok című alkotása.

Az ünnepélyes díjkiosztáson Francios-Xavier de Donnéa, Brüsszel tartomány miniszterelnöke hangoztatta, hogy a tartományi kormányzat azért támogatja az idén először megrendezett Európai Filmfesztivált, mert Brüsszel az Európai Unió és a NATO székhelye mellett szeretné megszerezni magának az európai kulturális főváros rangját is.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.