Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Szívörvény

2001.02.14. 19:52
Kapcsolódó cikkek (1)
"Mindig is lenyűgözött, hogy a végzet, a sors és az emberi döntés hogyan találkozik a szerelemben" - nyilatkozta Don Roos, a forgatókönyvíró-rendező. Való igaz, mozijában mind a három tényező jelen van. Csakhogy...

Csakhogy az egész kissé sziruposra sikeredett, különösen a záró képsorok. Talán szándékosan, mindenesetre a rendező állítása szerint: "Nem lehet folyton megbújni valami mögött, a szívünket ki kell tárni ahhoz, hogy a közönség átélhesse ezeket a mély érzelmeket."

Vérbő romantika, hamisítatlan érzelmes, érzelgős mozi
Vérbő romantika, tehetnénk hozzá, hiszen hamisítatlan érzelmes, érzelgős mozit látunk. Akár hiányt is pótolhatna, de mégsem pótol. Könnyező szerelmesek, kisrealizmus, nüánszok, tragédiák: ellentétes fogalmak, s ez az ellentét a Szívörvény egészén átível. Banalitás és végzet kéz a kézben. Élet, halál kérdése a másodperc törtrésze alatt eldől. Nincsenek hősök, csak hétköznapi figurák.

A történet Buddy Amaral, a nagymenő, idült alkoholizmusából kikúrált Los Angeles-i reklám-menedzser és Aby Janello, a két gyerekét egyedül, szerény körülmények között nevelő anya románca. Ők a főszereplők. A film egésze felett azonban a csak az első jelenetekben látott - majd repülőgép-szerencsétlenségben elhalálozott - harmadik, a férj árnya tornyosul.

Ennyi, s ha megfeszülök, akkor se tudok magamból sokkal többet kifacsarni a Szívörvény ürügyén. Csak közhelyeket, olyanokat, hogy amerikai mozi, tehát tökéletes a kameramunka, a vágás, látványosak a képek, hatásosak a jelenetek, a forgatókönyv gyorsan pereg, nincsenek üresjáratok, igazi profi-munka. A színészek teszik, hitelesen teszik a dolgukat. És még többet is annál: ha valamiért emlékezni fogok Don Roos opusára, az minden bizonnyal Gwyneth Paltrow alakítása. Különben átlagos amerikai mozi, se jobb, se rosszabb.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.