Hajnalka
-1 °C
15 °C

Milliárdos film rendező nélkül

2004.01.08. 19:02
Sorsára hagyná a négy ország részvételével forgatott szuperprodukcióját Tarr Béla. Az indok nem ismert, a producer a közelgő télre gyanakszik, az egykori munkatárs szerint a rendező nem úgy működik, mint egy japán nagyvállalat.
Sorsára hagyna egy közel másfél milliárd forintos költségvetésű filmet a széles nemzetközi elismertségnek örvendő művészfilmes, a tíz legjobb európai rendező közé sorolt Tarr Béla. A rendező, aki a hét órás vetítési idejű Sátántangóról is nevezetes, A londoni férfi című filmje előkészítési munkái közben adta ki lényegretörő nyilatkozatát: "Minden további félreértés és spekuláció elkerülése érdekében felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy A londoni férfi forgatásának további elcsúsztatását nem tudom elképzelni, a filmet semmilyen későbbi időpontban nem tudom, és nem fogom megrendezni."

Mivel a szaksajtóból tudható volt, hogy Tarr több mint egy éve dolgozott az ötleten, összeállt a stáb, a forgatás helyszínén, Korzikán pedig már a költséges díszletek építése is megkezdődött, meglepő fejleménynek számít a rendező visszalépése.

Korzikai tél

A producert, Téni Gábort hallhatóan felfokozott lelkiállapotban értük el. Magyarázatul elmondta, éppen a probléma orvoslásán fáradozik. Bár állítása szerint nem ismerte Tarr felháborodásának okait, és a kiadott nyilatkozatról is csak utólag értesült, úgy sejti: a rendező a forgatás kezdetének csúszása miatt hozta meg döntését.

A Londoni férfi költségvetése
Az angol-francia- magyar-német koprodukcióban készülő film teljes költségvetése másfél milliárd forint. A filmet a TT Filmműhely Kft. készíti.

A forgatáshoz a Nemzeti Kulturális Alap eddig összesen 100 millió forinttal járult hozzá, de a producer reményei szerint később további támogatásokat is kapnak.

A producertől nem kaptunk információkat a koprodukciós partnerek részesedéséről, de a híradások szerint az Európa Tanács filmes alapja, az Eurimages 400 ezer euróval járult hozzá a forgatáshoz.

A producer kérdésünkre megerősítette, az angol-francia- magyar-német koprodukcióban készülő filmen már négy hónapja dolgozik a stáb, így az előkészítés előrehaladott állapotban van. Ugyanakkor megjegyezte, a pénzek "Béla heroikus küzdelme ellenére" is későn érkeztek be, ezért "kifutottunk az időből".

Mivel a film télen játszódik, és helyszínül választott Korzikán sajnálatos módon igen rövid ideig élvezhető ez az évszak, már nem lenne idejük a komoly díszletek felépítésére, és a forgatásra is. Így kénytelenek voltak jövő novemberig elhalasztani a forgatást. Tarr azonban nem tudta elfogadni, hogy még egy évet kell várniuk a munkakezdésre, ezért hozhatta meg súlyos döntését, vélte a producer.

Téni Gábor mindemellett hangsúlyozta, bízik abban, hogy a rendező még meggondolja magát.

Tarr nem egy japán nagyvállalat

Megkerestük Vágvölgyi B. Andrást, aki a rendező számos nemzetközi díjjal jutalmazott filmjének, a Werckmeister harmóniáknak volt a producere egy ideig. Vágvölgyi elmondta, hogy bár a készülő filmmel nem került kapcsolatba, a rendezőt volt ideje megismerni, hiszen hat hónapig dolgozott együtt vele, "ráadásul a háborús időszakok duplán számítanak".

A Magyar Narancs egykori főszerkesztője rámutatott, hogy Tarr perfekcionizmusáról közismert, így döntése tulajdonképpen nem meglepő. A rendező igen sokat követel stábjától, amellett, hogy "forgatásai olyanok, mint egy többismeretlenes egyenlet." A határozott elképzelésekkel rendelkező alkotónak szerinte nehézséget okozhat az is, hogy együtt kell működnie a tervszerűbben működő külföldi koprodukciós partnerekkel. "Béla nem úgy működik, mint egy japán nagyvállalat" - festett szemléletes képet Tarról az amúgy japánrajongó újságíró.

Tarr meglepő lépése véleménye szerint azonban "hozzátartozik rendes működéséhez", ezért elképzelhetőnek tartja, hogy a helyzet rendeződni fog. Annál is inkább, mert egy ilyen költségvetésű filmből csak komoly anyagi áldozatok árán lehet kiszállni. Vágvölgyi ezért reményét fejezte ki, hogy a forgatás végül, talán a folytatásához szükséges anyagi fedezet biztosításával, mégis megkezdődhet.

A magyar Kubrick

Tarr Béla Kubrickot idéző, öntörvényű munkastílusáról vall a Werckmesiter harmóniák német sztárja, Hanna Schygulla a Villag Voice-nak adott interjújában is.

"Azt gondoltam, [Tarr] úgy forgat, ahogy a dolgok az életben történnek. De ő mindent újra és újra lefilmez, elpocsékolva egy csomó anyagot, mert minden snitt hat, hét, nyolc perces, miközben az emberek olyan nagyon rosszul fizetettek. Minden az ő mániája szerint alakul, és semmi sem úgy, ahogy a munkatársainak is megfelelő lenne, akik pedig keményen dolgoznak. Ha tényleg ennyi időt szán a filmjére, akkor képesnek kellene lennie arra, hogy elkapja a pillanatot, és nem zökkentené ki, hogy valami nem pont úgy történik, miközben a kamera éppen elfordul ... ő egy igazi perfekcionista."

A Londoni férfi nemzetközi szereplőgárdával
Tarr Béla Georges Simenon: A londoni férfi című krimijéből ismét Krasznahorkai Lászlóval közösen írta a forgatókönyvet. A film szereplőgárdája nemzetközi lesz, közülük már biztos Volker Spengler (Fassbinder filmjeinek egyik színésze) és Derzsi János. Az operatőr a hírek szerint Wim Wenders, Lars von Trier és Jim Jarmush filmjeit is fotografáló Robby Müller lesz.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Teneriffe - Loro Park

Teneriffe és Spanyolország legmagasabb pontja a Teide ami a hasonló nevű Nemzeti Parkban terül el.