Milliárdos film rendező nélkül

2004.01.08. 19:02
Sorsára hagyná a négy ország részvételével forgatott szuperprodukcióját Tarr Béla. Az indok nem ismert, a producer a közelgő télre gyanakszik, az egykori munkatárs szerint a rendező nem úgy működik, mint egy japán nagyvállalat.
Sorsára hagyna egy közel másfél milliárd forintos költségvetésű filmet a széles nemzetközi elismertségnek örvendő művészfilmes, a tíz legjobb európai rendező közé sorolt Tarr Béla. A rendező, aki a hét órás vetítési idejű Sátántangóról is nevezetes, A londoni férfi című filmje előkészítési munkái közben adta ki lényegretörő nyilatkozatát: "Minden további félreértés és spekuláció elkerülése érdekében felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy A londoni férfi forgatásának további elcsúsztatását nem tudom elképzelni, a filmet semmilyen későbbi időpontban nem tudom, és nem fogom megrendezni."

Mivel a szaksajtóból tudható volt, hogy Tarr több mint egy éve dolgozott az ötleten, összeállt a stáb, a forgatás helyszínén, Korzikán pedig már a költséges díszletek építése is megkezdődött, meglepő fejleménynek számít a rendező visszalépése.

Korzikai tél

A producert, Téni Gábort hallhatóan felfokozott lelkiállapotban értük el. Magyarázatul elmondta, éppen a probléma orvoslásán fáradozik. Bár állítása szerint nem ismerte Tarr felháborodásának okait, és a kiadott nyilatkozatról is csak utólag értesült, úgy sejti: a rendező a forgatás kezdetének csúszása miatt hozta meg döntését.

A Londoni férfi költségvetése
Az angol-francia- magyar-német koprodukcióban készülő film teljes költségvetése másfél milliárd forint. A filmet a TT Filmműhely Kft. készíti.

A forgatáshoz a Nemzeti Kulturális Alap eddig összesen 100 millió forinttal járult hozzá, de a producer reményei szerint később további támogatásokat is kapnak.

A producertől nem kaptunk információkat a koprodukciós partnerek részesedéséről, de a híradások szerint az Európa Tanács filmes alapja, az Eurimages 400 ezer euróval járult hozzá a forgatáshoz.

A producer kérdésünkre megerősítette, az angol-francia- magyar-német koprodukcióban készülő filmen már négy hónapja dolgozik a stáb, így az előkészítés előrehaladott állapotban van. Ugyanakkor megjegyezte, a pénzek "Béla heroikus küzdelme ellenére" is későn érkeztek be, ezért "kifutottunk az időből".

Mivel a film télen játszódik, és helyszínül választott Korzikán sajnálatos módon igen rövid ideig élvezhető ez az évszak, már nem lenne idejük a komoly díszletek felépítésére, és a forgatásra is. Így kénytelenek voltak jövő novemberig elhalasztani a forgatást. Tarr azonban nem tudta elfogadni, hogy még egy évet kell várniuk a munkakezdésre, ezért hozhatta meg súlyos döntését, vélte a producer.

Téni Gábor mindemellett hangsúlyozta, bízik abban, hogy a rendező még meggondolja magát.

Tarr nem egy japán nagyvállalat

Megkerestük Vágvölgyi B. Andrást, aki a rendező számos nemzetközi díjjal jutalmazott filmjének, a Werckmeister harmóniáknak volt a producere egy ideig. Vágvölgyi elmondta, hogy bár a készülő filmmel nem került kapcsolatba, a rendezőt volt ideje megismerni, hiszen hat hónapig dolgozott együtt vele, "ráadásul a háborús időszakok duplán számítanak".

A Magyar Narancs egykori főszerkesztője rámutatott, hogy Tarr perfekcionizmusáról közismert, így döntése tulajdonképpen nem meglepő. A rendező igen sokat követel stábjától, amellett, hogy "forgatásai olyanok, mint egy többismeretlenes egyenlet." A határozott elképzelésekkel rendelkező alkotónak szerinte nehézséget okozhat az is, hogy együtt kell működnie a tervszerűbben működő külföldi koprodukciós partnerekkel. "Béla nem úgy működik, mint egy japán nagyvállalat" - festett szemléletes képet Tarról az amúgy japánrajongó újságíró.

Tarr meglepő lépése véleménye szerint azonban "hozzátartozik rendes működéséhez", ezért elképzelhetőnek tartja, hogy a helyzet rendeződni fog. Annál is inkább, mert egy ilyen költségvetésű filmből csak komoly anyagi áldozatok árán lehet kiszállni. Vágvölgyi ezért reményét fejezte ki, hogy a forgatás végül, talán a folytatásához szükséges anyagi fedezet biztosításával, mégis megkezdődhet.

A magyar Kubrick

Tarr Béla Kubrickot idéző, öntörvényű munkastílusáról vall a Werckmesiter harmóniák német sztárja, Hanna Schygulla a Villag Voice-nak adott interjújában is.

"Azt gondoltam, [Tarr] úgy forgat, ahogy a dolgok az életben történnek. De ő mindent újra és újra lefilmez, elpocsékolva egy csomó anyagot, mert minden snitt hat, hét, nyolc perces, miközben az emberek olyan nagyon rosszul fizetettek. Minden az ő mániája szerint alakul, és semmi sem úgy, ahogy a munkatársainak is megfelelő lenne, akik pedig keményen dolgoznak. Ha tényleg ennyi időt szán a filmjére, akkor képesnek kellene lennie arra, hogy elkapja a pillanatot, és nem zökkentené ki, hogy valami nem pont úgy történik, miközben a kamera éppen elfordul ... ő egy igazi perfekcionista."

A Londoni férfi nemzetközi szereplőgárdával
Tarr Béla Georges Simenon: A londoni férfi című krimijéből ismét Krasznahorkai Lászlóval közösen írta a forgatókönyvet. A film szereplőgárdája nemzetközi lesz, közülük már biztos Volker Spengler (Fassbinder filmjeinek egyik színésze) és Derzsi János. Az operatőr a hírek szerint Wim Wenders, Lars von Trier és Jim Jarmush filmjeit is fotografáló Robby Müller lesz.