Tarr Béla a 13. legjobb

2003.11.20. 00:12
Tarr Béla még Pedro Almodóvart és Quentin Tarantinót is megelőzi abban a rangsorolásban, amelyet az egyik vezető brit napilap tett közzé a kritikusok megítélése alapján a világ negyven legjobb alkotó filmrendezőit sorba szedve. A The Guardian listáján Tarr Béla neve a tizenharmadik helyen olvasható.
A brit lap a rangsorolásnál öt szempontot vett figyelembe: a tartalmat, a látványt, a mesterséget, az eredetiséget, és az intelligenciát.

A Guardian kritikusai az első helyre David Lynch amerikai rendezőt helyezték 89 ponttal (Mullholand Drive), a második legjobb rendezőnek a szintén amerikai Martin Scorsesét (A taxisofőr) tartják 88 ponttal, a Coen testvérek (Kegyetlen bánásmód) 86 ponttal a harmadik, Steven Soderbergh (Solaris) 85-el a negyedik helyre került.

Tarr Béla (Werckmeister harmóniák) 82 ponttal a tizenharmadik, maga mögé szorítva Pedro Almodovart (Mindent anyámról) és Quentin Tarantinót (Ponyvaregény), akik a tizenötödik, tizenhetedik helyen állnak 81 ponttal. A Wachowski testvérek (Mátrix) a harmincötödik helyen állnak 76 ponttal.

A közép-kelet-európai rendezők közül Tarr Béla mellett még egy alkotó, Alekszandr Sokurov neve olvasható a listán, őt a brit kritikusok a huszonhatodik helyre tették.

Tarr Béla jelenleg Georges Simenon: A londoni férfi című krimijéből készít filmet, amelynek forgatókönyvét a már állandó alkotótársának tekinthető Krasznahorkai Lászlóval közösen írta. A filmet Korzikán forgatják nemzetközi stábbal.