Dömötör
12 °C
14 °C

A Fekete Tigris könnyei

2001.12.22. 10:32
Az első, Magyarországon moziforgalmazásba kerülő thai film az idei Cannes-i Fesztivál egyik nagy durranásának számított: különleges atmoszféra, fantáziadús és rendkívül poétikus képi világ, egyszerre vérgőzös keleti western és könnyfacsaró melodráma.
Retro és negédes dallamok zendülnek fel, miközben patakokban folyik a hemoglobin, trükk trükköt követ, de mindig a jóízlés és a tűréshatár keretein belül. Tombol a társadalmi igazságtalanság: egy szegény fiú beleszeret egy arisztokrata lányba, valamikor tíz évvel ezelőtt, a világháború vidékén, aztán sokáig nem látják egymást, de az emlék örökké él, s egy szép napon megint összehozza őket a sors. Fiúból igazságosztó bandita lesz, ő a rettegett Fekete Tigris. De a töméntelen gyilok, a pusztítás, az izzó szenvedélyek mögött, mégis mindig ihletője-múzsája vezérli.

Különleges mozi: az egyik pillanatban sírunk, a másikban iszonyodunk, Sergio Leonét, Tarantinót és az ötvenes évekbeli melodráma-klasszikust Douglas Sirk-öt kapjuk egyszerre. De a nosztalgia, az utalások, az innen-onnan összeszedett vizuális idézetek ellenére is igazi egyéni opust ízlelgetünk: Sasanatieng rendező telibe talált. Olyannyira, hogy több nemzetközi fesztiválon kaszálta a díjakat. És hamisítatlan távol-keleti mozi, színpompával, dinamizmussal, romantikával. Valahol abba a ritka filmkategóriába tartozik, ami a jövő záloga lehet: se nem dögunalmas, tíz kritikusnak és harminchárom sznobnak szánt európai művészfilm, se nem Hollywoodban gyártott, óvodás-szintű kommersz.

színes feliratos thaiföldi akció-vígjáték, 100 perc, 2000
rendező: Wisit Sartsanatieng
szereplő(k):
Chartchai Ngamsan
Stella Malucchi
Supakorn Kitsuwon
Pairoj Jaisingha
Naiyana Sheewanun
Kanchit Kwanpracha
Arawat Ruangvuth
Sombat Metanee
Chamloen Sridang

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.