Közel húszezer néző a Titanicon

2001.10.16. 19:46
Közel húszezer nézőt vonzott az idei Titanic Nemzetközi Filmfesztivál - derült ki a szervezők által kiadott keddi sajtóközleményből. A vasárnap záródó, kilencedik alkalommal megrendezett szemlén huszonöt ország ötvenhárom alkotását mutatták be.
A közlemény szerint a tíznapos fesztivál 112 nyilvános vetítésére összesen 19 254 néző váltott jegyet, ami nagyjából megegyezik a tavalyi látogatottsággal. A Toldi, Kossuth és Örökmozgó mozik kihasználtsága ezzel a nézőszámmal átlagosan 70 százalékos volt.

Több nemzetközi filmsikerre már napokkal a vetítés előtt elfogytak a jegyek, így az Amelié csodálatos élete, A kör, a Time Code, a Metropolis (anime), az Intimitás és a Startup.com több teltházas vetítést is megért. A fesztiválra meghívott iráni Jafar Panahi, a cseh Jan Hřebejk és a koreai Kim Ki-Duk közönségtalálkozói szintén nagy érdeklődésre tartottak számot.

Az idei Titanicot 36 millió forintos költségvetésből rendezték, amelyhez állami forrásból a Magyar Mozgókép Közalapítvány adta a legnagyobb összeget, 11 millió forintot. A programot kiemelt eseményként támogatta a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, Budapest Főváros Önkormányzata és a Nemzeti Kulturális Alapprogram.

A fesztivál szervezői a jövő évi program zavartalan lebonyolításához pályázatot nyújtanak be Széchenyi Terv egyik programpontjához, valamint a Kultúrpont/Európai Uniós Kultúra 2000-2002-re meghirdetett, hosszú távú projekt-támogatására, ezen kívül pedig a gazdasági élet szereplőivel is szeretnének szerződéseket kötni. A 10 Titanic Filmfesztivál időpontja várhatóan 2002 október 10-20. lesz.