Friss filmkülönlegességek
a Titanic Filmfesztiválon

2002.09.23. 12:30
Tíz napra ismét a celluloid jégtáblák közé merészkedik a Budapest egyik legnépszerűbb kulturális védjegye, a Titanic Filmfesztivál. Október 10-20. között az elmúlt év legjobb független filmjeit vetítik le az Urániában, a Kossuthban, a Toldiban és az Örökmozgóban.
Tizedik alkalommal rendezik meg világ összes tájáról összegyűjtött, nem multiplexben játszott, független filmek egyik legnépszerűbb szemléjét, a Titanic Filmfesztivált. Idén az Uránia Mozi is csatlakozott az esemény megrendezéséhez, sőt a Kossuth, a Toldi és az Örökmozgó mozikban tartott vetítések mellett a felújított filmszínház a fesztivál központja is lesz egyben.

Idén különösen aktuális válogatás jött össze

Horváth György, fesztiváligazgató szerint idén különösen friss válogatást sikerült összegyűjteni a fesztiválra, hiszen Berlin, Cannes és Velence legjobbjait is sikerült meghívni Budapestre. A szervezők a korábbiakhoz hasonlóan most is tematikus blokkokban vetítik a produkciókat.

'Hullámtörők' néven válogatták össze a versenymezőnybe tartozó filmeket. Ebben a blokkban vetítik például a jakuzafilmjeiről ismert Takeshi Kitano új filmjét, a Bábokat, és itt kapott helyet Pálfi György filmje, a Hukkle, mely a tavalyi filmszemle óta a világ összes fesztiválján sikerrel szerepelt.

'Genya' a kamaszfilmek között

Varga Balázs, másodkapitány kiemelte a "Az ifjúság érdes modora" című kamaszfilm válogatást, ennek keretében vetítik le a Kölykök rendezőjének új filmjét, a Genyát. Idén is lesz francia és német filmblokk, ez utóbbi során mutatják be Iain Dilthey Vágyakozás című mukáját, mely az idei locarnói fesztivál díjnyertese.

A filmkészítésre reflektáló és a hagyományos és digitális technológiát vegyítő alkotások kerülnek a közönség elé a "Kép a képben" szekcióban. A szervezők szerint Alekszander Szolurov Orosz bárka című filmje igazi filmes csemege: egyetlen beállításban, vágás nélkül forgatták le az Ermitázsban.

Dokufilm Terry Gilliam meg nem valósult lovagjáról

Külön blokkot töltenek ki az animációs filmek. A "Másik dimenzió"-ban vetítik Piotr Dumala lengyel rendező Bűn és bűnhődését. A dokumentumfilmeket összegyűjtő "Filmdokk" szekcióban vetítik Terry Gilliam nagyszabású, ám meghiúsult filmtervéről szóló a La Mancha eltévedt lovagját.

Tíz év alatt olyan rendezők látogattak el Budapestre, mint Peter Greenaway, Volker Schlöndorff vagy Mathieu Kassovitz. A szervezők idén is hasonlóan rangos filmkészítőket hívtak meg a fesztiválra, ám a végleges visszaigazolások előtt egyelőre nem kívánták nyilvánosságra hozni a meghívtottak nevét.