Ötven film tíz nap alatt

2001.09.14. 18:24
Kilencedik alkalommal rendezik meg a Titanic Nemzetközi Filmfesztivált Budapesten; az október 4-én kezdődő vetítéssorozaton húsz országból ötven alkotást mutatnak be - tájékoztatta Horváth György, a fesztivál igazgatója pénteken a sajtó képviselőit.
A tíznapos eseménynek az idén is a Kossuth és a Toldi mozi, illetve az Örökmozgó ad otthont. A filmeket tematikus blokkokba rendezve mutatják be, a szerződések értelmében csak kétszer vetíthetik az alkotásokat.

A központi szekciót továbbra is a Hullámtörők elnevezésű kategória alkotja, a szekció ismételten egyéni hangú rendezők munkáit foglalja magába.

Jelentős francia blokk

Az elmúlt egy év francia filmjeiből válogató Francia partok című szekcióban látható lesz például Francois Ozon A homok alatt című alkotása, illetve az idei Cannes-i Filmfesztivál egyik legvitatottabb alkotása, a Roberto Succo, Cédric Kahn rendezése.

A koreai újhullám egy-egy kiemelkedő alkotását mutatják be a Félsziget fele elnevezésű szekcióban; az egyik legnagyobb tehetségnek tartott dél-koreai rendező, Kim Ki Duk jelenlétében vetítik majd A sziget című filmjét.

Dokfilmek és horror

A Titanic vendége lesz Jan Hrebejk cseh rendező is, aki az elmúlt években szinte az összes cseh filmdíjat elnyerte; az Élet mindenáron című munkáját az idén Oscar-díjra is jelölték a legjobb külföldi rendezés kategóriájában.

A Filmdokk szekcióban hét dokumentumfilmet láthat a közönség.

Az Amerikai rémálom című összeállításban a horror legnagyobb klasszikusai - George Romero, Tobe Hopper, Wes Craven, David Cronenberg és John Carpenter - szólalnak meg, idézve filmjeiket is.

Némafilmek a 20-as évekből

Az Üzenet a palackban blokk filmjei idén a filmtörténetre, az 1920-as évek némafilmjeinek hangulatára reflektálnak; a Fejes a mélyvízbe szekcióba merész elsőfilmes rendezők alkotásait válogatták.

A Titanicon bemutatják Patrice Chéreau, Berlinben Arany-Medve díjjal jutalmazott rendezését, az Intimitást; Furumaya Tomoyuki Rotterdamban felfedezett és díjazott alkotását, a Rossz társaságot; az iráni Jafar Panahi rendezését, A kört, amelyet a rendező hazájában betiltottak. Ez utóbbi filmet tavaly a Velencei Filmfesztiválon és a filmkritikusok által is a 2000-es év legjobb filmjeként jegyezték.

A világ első eszkimófilmje

A Titanic egyik legizgalmasabb alkotásának ígérkezik az idei Cannes-i Filmfesztivál egyik legnagyobb felfedezése, az Atanarjuat (A gyors futó), a világ első eszkimó filmprodukciója.

Horváth György szólt arról, hogy a fesztivál anyagi gondokkal küzd, mivel támogatást javarészt az esemény lebonyolítására kapnak, az infrastruktúrára nem.

Sovány büdzsé

Az idei Titanicot 36 millió forintos költségvetésből rendezik, amelyhez állami forrásból a Magyar Mozgókép Közalapítvány adta a legnagyobb összeget, 11 millió forintot; a programot támogatja a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alapprogram is. A szervezők tervei szerint rövid, illetve hosszú távú szerződéseket tudnak kötni a gazdasági élet szereplőivel is.