Róma, vér, XX. század

2000.12.07. 12:08
Egy újabb Shakespeare adaptáció, ezúttal a legvéresebb fajtából. Levágott fejek és kézfejek, gyilkolászás, nyelvműtét, nemi erőszak. Titus Andronicust a reneszánsz közönség is kajolta és a XX. század világát is hűen tükrözi. Szex, hazugság, bosszúvágy.
Shakespeare művei mindig népszerűek voltak a filmrendező-körökben. Szinte alig van már olyan darabja, amely ne került volna vászonra. A '90-es évek adaptációi előszeretettel domborítják ki és helyezik előtérbe a drámákban amúgy is jelen lévő emberi gyarlóságot.

A Titusban minden megvan, ami az esti híradókban pereg. Erőszak, kegyetlenség, bosszú. A sikerhez nem is kell több.

Julie Taymornak sikerült megfilmesíteni Titus rémdrámáját úgy, hogy az megőrizze az eredeti kor szavát és a huszadik század mozinézője is saját korszakának tükrét lássa. Az ember nem változott. Lelke gonosz, csúnya, rút.

Titus, a győztes római hadvezér a hagyományokhoz híven áldozza fel a gót királynő elsőszülött fiát, aki emiatt ellene bosszút esküszik. Bosszúra bosszú a válasz és nincs megállás, míg a szereplők kétharmada, híven Shakespeare-hez, el nem vérzik. Ha nem vígjáték, hát hulljon a férgese. Aki életben marad, császár lehet.

Titus nemcsak a nép által imádott hadvezér, hanem apa is, aki huszonkét fiát vesztette el a gótok ellen vívott küzdelemben. Tiszteli a törvényt, fiát is kész ölni érte, de uralkodója iránti imádata hamar ködbe vész. A külső ellenség legyőzése után a határokon belül kell győznie. Legnagyobb ellensége Tamora lesz, a gótok királynője és az új császárnő, akit fia elvesztése után egyetlen dolog éltet: bosszút állni.

Tamora aztán nem viccel, nincs kegyelem. Női ármány és kelepcék, melyet férfi el nem kerülhet. Aaront, a mórt persze senki nem überelheti. A Gonoszság földi megtestesítője. "Nihilista, ateista, hideg és számító - Titus tökéletes ellenképe. Titus jó emberként indul, a tisztesség és erkölcs irányítják cselekedeteit. Aaron az ártó és öntudatos ördög, aki lelkiismeret furdalás nélkül tobzódik a rémtettekben" -mondja a karakterekről a rendező.

A félig megzakkant Titus a végére beletanul. Kegyetlenségben bárkivel síkra szállhat. Nincs kegyelem. "Egyetek, igyatok, haljatok" - mondhatná. Persze, ha túlélné.

Titus - 1999
Rendezte: Julie Taymor
Fényképezte: Luciano Tovoli
Szereplők: Anthony Hopkins, Jessica Lange, Alan Cumming,
Harry Lennix, Colm Feore, Jonathan Rhys Meyers
Forgalmazza a UIP-DUNA FILM