Torontó Cannes babérjaira tör

2002.09.07. 12:03
A kávéházkultúrájáról, toleranciájáról is ismert Torontó minden kisvendéglője, kerthelysége, szállodája és szerkesztősége napok óta készen áll, hogy idén 27. alkalommal is megnyithassa kapuit a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál. A programba került 344 alkotás között vetítik Szabó István, Mundruczó Kornél és Pálfi György filmjeit.
"Cannes nagyobb, Torontó viszont hasznosabb és fontosabb esemény a filmszakma számara" - mondta nemrég Roger Ebert, Észak-Amerika egyik legnépszerűbb és legismertebb filmkritikusa. A Torontói Fimfeszivál, melyet 27. alkalommal rendeznek meg, idén is hű maradt eredeti koncepciójához: ünnepelni és támogatni a mozgóképet, figyelemmel kísérni Kanada és a világ alkotásait. A fesztivál egyben az ország multikulturális országimázsának egyfajta lenyomata is, hiszen a helyi diverziók mellett a világ valamennyi kultúrkörnyezetéből (5O országból) összesen 344 alkotás érkezett.

Idén, a 14 állandó kategória mellett új programmal bővült a fesztiválműsor. "Víziók" címmel azok az újító szándékú filmek lesznek műsoron, melyekben az alkotók sajátos eszközökkel különleges technológiával próbálták megvalósítani elképzeléseiket.

Marie-Josée Croze
A nemzetközi program keretén belül - Dánia, Írország, Lengyelország, Japán után - idén Dél-Korea újkeletű filmjei kapnak főszerepet. "A dél-koreai filmipar az elmúlt években erőteljes fejlődésnek indult, és az alkotások száma is lényegesen megnőtt - kommentálta a döntést Piers Handling fesztiváligazgató. "A dél-koreaiak hazai sikerein túl, most Torontó is nagy várakozással tekint az idei felhozatalra".

Bár Európa figyelme a velencei eseményekre irányult, Torontó nem kisebb neveket vár mint az Oscar-díjas Denzel Washington, Michael Ondaatje, és Matt Dillon, Juliette Binoche. Az elmúlt évek tapasztalatai azt is bizonyítják, hogy a torontói közönség filmértő publikum, tehát a szervezőknek semmi nem kerülheti el a figyelmét. Ezzel kapcsolatban Mr Handling hozzátette: "A fesztivál egyes programjaiért felelős csapatok 9 hónapja éjt nappallá téve dolgoznak, hogy 2OO2-ben is a miénk lehessen a világ egyik legjobb filmfesztiválja. Nagyon izgatottak vagyunk."

Michelle Pfeiffer és David E. Kelly
A mesterek programja szeptember 11-én és 14-én vetíti a 8 világhírű rendező közös munkájat Ten minutes older címmel. Szabó István mellett Mike Figgis, Jirí Menzel, Claire Denis, Bernardo Bertolucci, Michael Radford, Volker Schlöndorff, és Jean-Luc Godard végezte a 95 perces filmszkeccs rendezői munkálatait. Néhány nappal korábban tűzik műsorra(másodszor is) Mundruczó Kornél Szép napok, és Pálfi György Hukkle című munkáját. Ez utóbbit a 9 éve működő torontói magyar filmkub is vetíti.

Az idei fesztiválon tíznél is több film vár az első vetítésre. Itt mutatják be elsőként Menno Meyjer Max című tavaly Magyarországon forgatott filmjét, melynek producere Hámori András, operatőre Koltai Lajos, főszereplője pedig John Cusack. Nagy várakozás előzi meg a szombat esti gálavetítést, ahol, Jane Fitch novellájából készült White Oleandert vetítik, Michelle Pfeifferrel és Renée Zellwegwerrel a főszerepben. A világpremierek között szerepel még Neil Jordan The Good Thief-je Nick Nolteval a főszerepben, melyet a világ egyik leghíresebb underground közéleti magazinja a NOW segít vászonra.