Forgatóköny-pályázat az állami Mátyás király-filmre

2001.09.21. 19:31
A magyar történelem jeles pillanatait, kiemelkedő korszakait és személyiségeit bemutató történelmi játékfilmek legújabb darabjára, a Hunyadi Mátyás életét feldolgozó alkotás forgatókönyvére hirdet pályázatot a kulturális miniszter; a felhívást hétfőn teszik közzé - értesült a tárca sajtófőnökétől az MTI.
A tárca a magyar filmjáték-hagyomány újjáteremtésének szándékával hirdeti meg a történelmi filmek sorába tartozó legújabb alkotás pályázatát - közölte Kőhalmi Andrea, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának sajtófőnöke.

A tárca választása azért Hunyadi Mátyás korának megfilmesítésére esett következőként, mert az igazságos király döntései a magyar történelem alakulását mindmáig befolyásolták - derült ki a sajtófőnök ismertetéséből.

Mint arról májusban beszámoltunk, Orbán Viktor egy szerda reggeli rádióinterjúban a millenniumi filmekkel kapcsolatban nyilatkozta, hogy a 2003-ban bemutatandó - tervezés alatt álló - téma Mátyás királyról szólna, a 2004-es pedig "Bethlen miniszterelnök úrról és koráról kellene, hogy szóljon".

Millenniumi filmek

A milleniumi filmkeret 1999 óta szerepel a költségvetésben, az első évben 700 milliót, 2000-ben 1,05 milliárdot, idén pedig 750 milliót fordítva összesen 42 filmes és televíziós produkció támogatására.

Többségében millenniumi keretből készült a Szent Lászlót és korát bemutató Sacra Corona (közel 200 milliós állami támogatás); leforgatták már a Bánk bán című operafilmet (766 milliós állami támogatás), és készül a Széchenyi Istvánról szóló alkotás, A Hídember is (1,082 milliárdos állami támogatás).

A pályázat írók, filmesek, pályakezdők, és mindenki más előtt nyitott. A december 1-jei beküldési határidőig az alkotóknak 20-35 oldal terjedelmű irodalmi forgatókönyvet kell jeligével eljuttatni 6 magyar és 1 angol nyelvű példányban a minisztériumhoz.

Kőhalmi Andrea ismertetése szerint a nyertes pályamunkák számát a tárca nem korlátozza; a felhívásra beérkezett munkákról bírálóbizottság dönt. (Bírálóbizottság döntött a millenniumi filmpályázatok forgatókönyveiről is, ám a tagok nevét a minisztérium személyiségi jogokra hivatkozva nem árulta el.)

Félmilliót fizetnek a sikeres pályaművekért

A minisztérium - a zsűri javaslata alapja - akár több forgatókönyv-tervezetet is megvásárol; a pályadíj - művenként - nettó 500 ezer forint. A pályázat eredményéről a minisztérium a beküldési határidőt követő 30 napon belül dönt.

Kőhalmi Andrea jelezte: a tárcánál még nem döntöttek arról, hogy a film elkészítésére mennyi pénzt szánnak, mint ahogy azt sem tudni, ki rendezi majd a Mátyás-filmet.

Minden a forgatókönyvíró-pályázat, illetve eredményének függvénye - jelezte a sajtófőnök.