Lucas gyümölcsöző légzőgyakorlatai

2001.11.06. 17:39
Hétfőtől a webről is letölthető a Star Wars-trilógia második részének Légzés című beharangozó klipje. A jellegzetes Darth Vader-szuszogással spékelt képsorokat a Lucasfilm és az Apple közös projektként lőtte fel a hálóra.
Star Wars rajongók önfeledt üdvrivalgásban törtek ki, amikor múlt héten a Lucasfilm bejelentette, hogy november 2-tól kezdik vetíteni a mozikban a régóta várt II. Rész - A klónok támadása beharangozó klipjét. Forgalmazók már sokkal borúsabban fogadták a hírt, hiszen a Fox által forgalmazott film trailerét (pontosabban teaser (ejtsd: tízör), azaz a trailernél jóval rövidebb mozikban, televízióban vetíthető mézesmadzag) egy kizárólagos szerződés értelmében a Disney/Pixar által készített rajzfilm, a Szörny Rt. (Monsters) előtt játsszák az Egyesült Államokban.

A pénteken indult szokatlan teaser-főfilm párosítással kapcsolatban több forgalmazó a Lucasfilm kizárólagos csatoltáru szerződéseit kifogásolta. Hollywood névtelenül füstölgő fejesei szerint a sokak számára előnytelen Fox-Disney üzlet két szórakoztatóipari potentát, George Lucas és a Pixar stúdió vezetője, (s egyben Apple-isten) Steve Jobs műve.

Jobs 1996-ban a Lucasfilmből vásárolta ki a Pixar magját, ám Lucas máig tulajdonos a Pixarban. A két cég közti viszony korábban is elég szoros volt ahhoz, hogy megfúrjon egy Lucas által forgalmazott stúdió-hangrendszer, a THX számára forgatott klipet, mert abban egy DreamWork-ös Shrek-figura szerepelt.

A mostani Star Wars-ízelítőt háromféle minőségben közölte a hálóval amúgy hadilábon álló Lucasfilm. Az exklúzivitáshoz természetesen ezúttal is ragaszkodtak: az alig 60 másodperces beharangozót kizárólag az Apple legújabb médialejátszójával, a QuickTime 5.0-val lehet megtekinteni.

Trailer-szabályzat az USA-ban
Az amerikai mozgókép szövetség (MPAA) szabályzata szerint a főfilm tekercséhez legfeljebb egy kétperces trailert "csatolhat" a stúdió.

Az ilyen típusú "csatolt" beharangozó marketing szempontból jóval értékesebb a külön úton terjesztettnél, hiszen azt közvetlenül a főfilm előtt játsszák, és így több néző előtt és több alkalommal kerül levetítésre.

A csatolmány előtt természetesen bármilyen más trailert vagy teasert levetíthet a mozik üzemeltetője.

A II. Rész történetét egyelőre a legnagyobb titok övezi, még a fanatikus rajongói oldalak is csak találgatnak a végkifejletet illetően. Úgy tűnik, a mesterien adagolt információkkal Lucas egészen a bemutató napjáig, 2002 május 17-ig lázban fogja tartani a közönséget.