Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Lucas gyümölcsöző légzőgyakorlatai

2001.11.06. 17:39
Hétfőtől a webről is letölthető a Star Wars-trilógia második részének Légzés című beharangozó klipje. A jellegzetes Darth Vader-szuszogással spékelt képsorokat a Lucasfilm és az Apple közös projektként lőtte fel a hálóra.
Star Wars rajongók önfeledt üdvrivalgásban törtek ki, amikor múlt héten a Lucasfilm bejelentette, hogy november 2-tól kezdik vetíteni a mozikban a régóta várt II. Rész - A klónok támadása beharangozó klipjét. Forgalmazók már sokkal borúsabban fogadták a hírt, hiszen a Fox által forgalmazott film trailerét (pontosabban teaser (ejtsd: tízör), azaz a trailernél jóval rövidebb mozikban, televízióban vetíthető mézesmadzag) egy kizárólagos szerződés értelmében a Disney/Pixar által készített rajzfilm, a Szörny Rt. (Monsters) előtt játsszák az Egyesült Államokban.

A pénteken indult szokatlan teaser-főfilm párosítással kapcsolatban több forgalmazó a Lucasfilm kizárólagos csatoltáru szerződéseit kifogásolta. Hollywood névtelenül füstölgő fejesei szerint a sokak számára előnytelen Fox-Disney üzlet két szórakoztatóipari potentát, George Lucas és a Pixar stúdió vezetője, (s egyben Apple-isten) Steve Jobs műve.

Jobs 1996-ban a Lucasfilmből vásárolta ki a Pixar magját, ám Lucas máig tulajdonos a Pixarban. A két cég közti viszony korábban is elég szoros volt ahhoz, hogy megfúrjon egy Lucas által forgalmazott stúdió-hangrendszer, a THX számára forgatott klipet, mert abban egy DreamWork-ös Shrek-figura szerepelt.

A mostani Star Wars-ízelítőt háromféle minőségben közölte a hálóval amúgy hadilábon álló Lucasfilm. Az exklúzivitáshoz természetesen ezúttal is ragaszkodtak: az alig 60 másodperces beharangozót kizárólag az Apple legújabb médialejátszójával, a QuickTime 5.0-val lehet megtekinteni.

Trailer-szabályzat az USA-ban
Az amerikai mozgókép szövetség (MPAA) szabályzata szerint a főfilm tekercséhez legfeljebb egy kétperces trailert "csatolhat" a stúdió.

Az ilyen típusú "csatolt" beharangozó marketing szempontból jóval értékesebb a külön úton terjesztettnél, hiszen azt közvetlenül a főfilm előtt játsszák, és így több néző előtt és több alkalommal kerül levetítésre.

A csatolmány előtt természetesen bármilyen más trailert vagy teasert levetíthet a mozik üzemeltetője.

A II. Rész történetét egyelőre a legnagyobb titok övezi, még a fanatikus rajongói oldalak is csak találgatnak a végkifejletet illetően. Úgy tűnik, a mesterien adagolt információkkal Lucas egészen a bemutató napjáig, 2002 május 17-ig lázban fogja tartani a közönséget.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.