Bemutatták a Tróját Berlinben

2004.05.10. 14:47
Brad Pitt ötven percen keresztül osztogatta az autogramokat, miközben a rendező Wolfgang Petersen pedig az iraki háború ellen demonstrált.
Ovációval fogadta a berlini világpremier közönsége vasárnap este Wolfgang Petersen, Hollywoodba szakadt német rendező Trója című filmjét, amely talán nem is a filmnek, hanem főszereplőjének, a német fővárosban tüskefrizurát viselő Brad Pittnek szólt.

Pitt kerek ötven percen át osztogatta az autogramokat a Cinestar moziban és a mozi előtt összegyűlt rajongóknak. A Cinestar előtt magasodott a film számára készült 12 méter magas trójai faló is.

Nézze meg a premier képeit!
Pitt a 2 óra 43 perces filmeposzban hosszú szőke hajbozonttal játssza Akhilleuszt, aki a szép Helena megmentéséért indul hadba a trójaiak ellen.

Petersen Homérosz Iliászát használta fel filmjéhez, s emiatt is ragaszkodott ahhoz, hogy Európában legyen a világpremier.

Mind Petersen, mind Pitt azt hangsúlyozta, hogy a több ezer éves történet ma is aktuális. "Amikor megkezdtük a forgatást, éppen kibontakozóban volt az iraki háború. Az volt az érzésem, hogy ilyesmi nincs is, mintha Homérosz óta nem változott volna a világ" - közölte a rendező.

A Tróját Petersen nem azért csinálta ugyan, hogy mintegy Amerika-ellenes nyilatkozatot tegyen, de szerinte a forgatás ideje alatt a film az iraki dráma miatt egyre aktuálisabb lett. Agamemnón görög király Heléna visszaszerzésének mondvacsinált ürügyével folytatott hódító háborút, és George Bush amerikai elnök is elkendőzte az amerikaiak iraki bevonulásának valódi okait - mondta a rendező.

Visszatérés Berlinbe

Petersen akinek rendezői karrierje a nagysikerű "Das Boot" (A Tengeralattjáró) című filmmel kezdődött, jó ötletnek tartotta a film berlini premierét. "Volt egy megérzésem, hogy itt kell bemutatni, és elkezdtem szorgalmazni az ötletet. Ezen kívül jó érzés ennyi külföldön töltött év után hazatérni végre" - mondta Petersen, aki első filmje után Hollywoodba távozott, és akciófilmeket gyártott. A német főváros azért is megfelelő választás, mert mozijegyeladásban a németek a világon a második legnagyobbak.

A premier helyszínén az esőzés ellenére több mint ezer rajongó órákon keresztül várta Brad Pittet és a stáb többi tagját, hogy élőben is láthassák a sztárokat.

A Trója költségvetése jelentések szerint 200 millió dolláros volt, amivel minden idők egyik legdrágább filmje lett.

Budapesten, majd Cannes-ban

Wolfgang Petersen legújabb monumentális filmjének, a Trójának Cannes-ban is lesz egy hivatalos bemutatója, mielőtt hódító útjára indulna világszerte. A vetítésére hivatalos a film egyik főszereplője, az Akhilleuszt alakító Brad Pitt is, aki valószínűleg nejét, Jennifer Anistont is magával viszi a Riviérára, valamint a többi sztár is megjelenik majd a görög mitológia egyik leghíresebb csatáját megelevenítő filmből.

Érdekesség, hogy a Trója díszbemutatója május 13-án lesz Cannes-ban, az amerikai premierje pedig egy nappal később, hazánkban azonban már május 13-án 16.00-tól megtekinthető a Brad Pitt és Orlando Bloom nevével fémjelzett film.