Schilling Árpád filmje a Velencei Filmfesztiválon

2004.09.01. 16:45
Ma este fél nyolckor kezdődik a 61. mustra ünnepélyes megnyitója a Velencei Filmfesztivál nagytermében. A ceremóniát a versenyen kívül bemutatott Spielberg-film, a Terminál követi Tom Hanks főszereplésével. A Terminál egy menekültstátuszban rekedt férfi hányattatásait meséli el, aki kénytelen az életét egy repülőtéren élni. Más szemszögből, de szintén a menekült-sorssal foglalkozik a filmfesztivál egyetlen magyar résztvevője, Schilling Árpád Határontúl című rövidfilmje.
Sipos Gábor, a Határontúl producere elmondta: Schilling nagyon boldog volt, amikor megtudta, hogy a film indul a szakma egyik legrangosabb versenyén.

Bódvarákó

Schilling Árpád
"Süsü színházi munkái mellett ez az első olyan film, ahol önmaga lehetett, ahol a színházi sikereken túl a filmben is olyat alkothatott, amivel elégedett volt. Mindannyian nagyon örültünk a velencei meghívásnak. Nagyon nagy dolog ez, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy ez a film egyetlen fillér állami támogatás nélkül készült. Hárman fogtunk össze. A gyártó, a Laokoon Film és a Krétakör Színház mellett Árpád saját pénzét is beletette a produkcióba."

"Négy napig tartott a forgatás. A film a menekültek problémájáról, a menekült-létről szól, univerzális szinten. Még a Hazámhazám előadás próbái közben találtunk rá a Határontúl helyszínére, Bódvarákóra. A Krétakör kéthetes nyári 'alkotótáborát' tartottuk ezen a vidéken. Egyszerűen lenyűgöző volt a táj. Egy ház a semmi közepén, ez lett a film helyszíne, ide veszik be magukat a menekültek. Az ember tehet egy 360 fokos fordulatot maga körül és amerre a szem ellát, nincs más, csak a természet" - mesélte Sipos.

Velence

Az idei Velencei Filmfesztivál versenyprogjamjának egyetlen magyar résztvevője a Corto Cortissimo (Rövid, nagyon rövid) -szekcióban mérkőzik meg a vetélytársakkal. A Corto Cortissimo-ban vetítik a 30 percnél rövidebb, 35 milliméterre forgatott nemzetközi kisfilmeket; a 22 perces Határontúl huszonöt másik rövidfilm mellett indul a versenyben. A Határontúl vetítése szeptember 10-én, este 6 órakor kezdődik, a vetítésre kiutazik Schilling Árpád és Sipos Gábor producer is.

Vezér Éva, a Magyar Filmunió vezetője az Index kérdésére elmondta: minden évben több filmet küldenek a különböző fesztiválokra, hogy ott aztán résztvegyenek az előválogatáson. A 61. Velencei Filmfesztiválra több, az idei szemlén bemutatott rövidfilmet is kiküldtek az előválogató zsűrinek, köztük volt a Határontúl is.

Telefonon

Határontúl
"Idén Velencében teljesen lecserélődött a versenyigazgatóság; amellett, hogy Marco Müller személyében új igazgatója van a fesztiválnak, a válogatóbizottságok összetétele is megváltozott. Ezért aztán egyfajta "tesztév"-nek is felfogható az idei mustra. Nagy a tét. A Velencei Filmfesztivál rövidfilmes versenyének első helyezettje automatikusan bekerül az Európa filmdíj nevezettjei közé."

"A magyar rövidfilm nevezéséről az utolsó pillanatban, augusztus elején jött meg a hír Velencéből - emlékezett Vezér Éva. - Először minket értesített a fesztivál válogatóbizottsága, mi pedig azonnal hívtuk Schilling Árpádot és a gyártó céget, a Laokoon Filmet. Nagyon nagy volt az öröm. Mindannyian drukkolunk a Határontúlnak."

A 61. Velencei Filmfesztivál eredményhirdetésére szeptember 11-én, nem sokkal éjfél előtt kerül sor.

Sztárok, várva-várt bemutatók
Az idei mustrára nagy számban érkeztek hollywoodi produkciók, Spielberg Terminálja mellett ilyen a Nicole Kidman és Lauren Bacall főszereplésével készült Birth (Születés), vagy a Head In the Clouds (Fejjel a felhők között) Charlize Theronnal és Penelope Cruzzal. A brit rendezőnő, Antonia Bird Hamburg Cell (A hamburgi sejt) címmel a szeptember 11-ei gépeltérítők életéről készített játékfilmet, míg Wim Wenders a Land of the Plenty (A bőség földje) című filmmel emlékezik a 2001-es terrortámadásokra. Todd Solondz és François Ozon is új filmmel jelentkezett, előbbi egy tizenkétéves kislány történetét meséli el, aki teherbe akar esni (Palindromes), Ozon 5x2-je pedig egy szerelmespár életének öt pillanatát mutatja be. Nagy várakozás előzi meg Mike Leigh Vera Drake-jét is, mindhárom alkotás részt vesz a versenyprogramban.