Katolikusellenes film kapta az Aranyoroszlánt

2002.09.09. 10:42
Peter Mullan skót rendező The Magdalene Sisters című filmje nyerte a legjobb alkotásnak járó Aranyoroszlán Díjat vasárnap este, az 59. velencei filmfesztiválon.
A velencei filmfesztivál zsűrije az utolsó pillanatig vitázott, hogy Peter Mullan The Magdalene Sisters (A Magdaléna nővérek) vagy Patrice Leconte The Man from the Train (Férfi a vonatról) című filmje kapja-e meg inkább az Aranyoroszlánt. A Magdaléna nővéreket a Vatikán hivatalos lapja már a fesztivál ideje alatt élesen bírálta: az Osservatore Romano katolikus napilap "dühödt provokációnak" minősítette a megtörtént eseten alapuló filmet, amely a hatvanas években játszódik egy írországi kolostorban. Katolikus vezetők szintén éles hangú nyilatkozatokban bírálták a filmet, melyet szerintük a zsűri egyértelműen katolikusellenessége miatt díjazott.

A legjobb rendezés díját Csang-dong Lee Oasis (Oázis) című koreai alkotása kapta. A legjobb férfialakításért járó elismerésben Stefano Accorsi olasz színész részesült, aki Michele Placido Un viaggio chiamato amore (A szerelem nevű utazás) című filmjében Dino Campana költőt alakítja. A legjobb női alakításért Julianne Moore kapott jutalmat, aki egy amerikai háziasszonyt személyesít meg Todd Haynes Far from Heaven (Távol a mennyországtól) című, az ötvenes években játszódó művében. Andrej Koncsalovszkijnak ítélték oda a zsűri nagydíját a Dom Durakov (Őrültek háza) című filmjéért, ami egy csecsenföldi elmegyógyintézet mindennapjaiba enged betekintést.

Magyar díjazott
Péterffy Zsófia Kalózok szeretője című produkciója nyerte el a legjobb európai rövidfilmnek járó díjat, a legjobb rövidfilmet elismerő Ezüstoroszlán Díjat Irina Jeftyejeva Clown című alkotása kapta.
A fődíj körüli közéleti vita mellett nagy visszhangot váltott ki a Szeptember 11. című alkotás, amelyben 11 rendező 10-10 percben mutathatta be benyomásait a katasztrófa globális hatásáról. A filmszakma legnagyobb hatású lapjának tartott Variety Amerika-ellenesnek titulálta a filmet, amely francia producerek ötlete alapján készült.