Piroska
-12 °C
-2 °C

Tizenegyedszer száll fel a Mediawave-csóka

2001.04.19. 15:34
Kapcsolódó cikkek (1)
Idén tizenegyedik alkalommal, április 27 - május 5. között rendezik meg a Mediawave - Fényírók Fesztiválját. A nemzetközi hírnevű kulturális esemény több új helyszínnel is bővült: Győr mellett a szlovákiai Dunaszerdahelyen és az ausztriai Nickelsdorfban és Kittseeben is tartanak vetítéseket, koncerteket. A filmfesztivál mellett idén is számos zenei különlegesség várja a látogatókat.
Erősen ajánlják a német újhullám blokkot
A helyszínek mellett évről-évre növekszik a nemzetközi filmversenyre benevezett munkák száma is: idén 58 országból 1037 alkotás érkezett. Az előzsűri által a programba beválogatott 190 művet tizenkét kategóriába osztva (játékfilmek /benne német újhullám/, magyar, kísérleti, ifjúsági, animációs, zenés-táncos, kisjátékfilm, TV/videó dokumentum, "porlepte dobozok", erotikus, cirkuszi, kissebbségi, dokumentum) vetítik le. Az ifjúsági filmeket mind Dunaszerdahelyen mutatják be. Durst György alapítványi elnök felhívta a figyelmet a "megkerülhetetlen" új német filmekre, melyeknek külön blokkot hoztak létre. A legjobb filmeket most is nagyértékű díjakkal jutalmazzák, több egymillió forintos díjat is felajánlottak a támogatók.

Idén először osztják ki a Párhuzamos kultúráért elnevezésű díjat, melyet azok kapnak, akik elévülhetetlen érdemeket szereztek az alternatív kultúra közvetítéséért. A Mediawave-csókát ábrázoló szobrot Jancsó Miklós filmrendezőnek, Eötvös Gábor bohócnak, Tifan Zoltán néprajzkutatónak, Big Lucky Carter blueszenésznek és Tolnai Ottó költőnek, a fesztivál szellemi védnökének adják át.

A Mediawave-csókák
A "Párhuzamos kultúráért" díjat idén Jancsó, Eötvös, Tiffany és Tolnai kapja
Hartyándi Jenő fesztiváligazgató elmondta, hogy idén is rendkívül izgalmas zenei produkciókra számíthatnak a látogatók. A fesztiválon fellépő 50 zenekar közül kiemelte Jarmusch Florida paradicsom című filmjéből megismert Bálint Eszter koncertjeit, aki hegedűjével és New York-i zenész társaival lép fel. A világhírű David Murray amerikai szaxofonos a Dresch Quartett-tel és egy suriname-i együttessel ad koncertet. A fesztivál által támogatott autentikus népzenét idén a Savale Fanfare, a Devecseri Beás Band és számos más roma zenekar képviseli. Iva Bittova ismét ellátogat a fesztiválra, előadása ezúttal dj-vel és vizuális művészekkel egészül ki.

Idén sem marad el a kivonulás, ezúttal a halászléjéről híres, 150 fős Vének községbe települ ki egy napra a fesztivál. Emellett a májusfa-állítás szokását is vissza szeretnék hozni a szervezők: az aktusra április 30-án utcabál keretében kerül sor.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!