Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Párizs csodálattal fogadta Tarr Bélát

2003.02.25. 14:42
Az érdeklődőknek csak fele tekinthette meg Tarr Béla Werckmeister harmóniák című, a 32. filmszemlén a legjobb film címét elnyert alkotását Párizsban, a film franciaországi premierjén.
Hatalmas érdeklődés kísérte Tarr Béla Werckmeister harmóniák című filmjének hétfő esti párizsi vetítését, amelyen a nézők először találkoztak a rendezővel. A Saint-André des Arts filmszínház előtt, amelyben szerda óta fut a magyar-francia-német koprodukcióban 2000-ben készült Tarr Béla-alkotás, már jóval az előadás kezdete előtt hosszú sor állt, de az érdekelődök fele nem jutott be a moziterembe. A két és fél órás film végén a nézők elismerő tapssal ünnepelték a rendezőt, aki tolmács segítségével majd egy órán keresztül válaszolt a közönség kérdéseikre.

Az első hozzászóló a francia filmforgalmazónak, a Pierre Grise Distribution képviselőjének címezve szavait azt firtatta, hogy lehetséges, hogy egy olyan "ritka csoda" mint Tarr Béla filmje, eddig nem került a széles francia publikum elé, hogyan engedhető meg, hogy Franciaországban ne tudjanak arról a kivételes alkotóról, aki több mint húsz éve van a pályán. A PGD képviselője magyarázatképpen előadta, hogy a film három koprodukciós partnerének két évi egyeztetésbe került, hogy megállapodásra jusson a közös produkció franciaországi terjesztési jogairól, és rendelkezésre bocsássa a magyar nyelvű, francia feliratú kópiát.

Fájdalomdíj gyanánt, mint mondta, március 8-án ráadásképp levetítik Tarr Béla hét és fél órás Sátántangó című filmjét is. A rendező kérdésekre válaszolva elmondta, első filmjétől kezdve arra törekszik, hogy valami nagyon személyeset mondjon el az ember és az univerzum viszonyának problematikáját kutató kérdéseiről és kétségeiről, őszintén, hazugságok nélkül. A Werckmeister harmóniákban a barátság, a civilizáció és a barbárság konkrét időtől elvonatkoztatott általános kérdései foglalkoztatták. Művészi alapállását megfogalmazva kiejtette: az igazi film ott kezdődik, amikor a rendező képes saját elképzeléseit valamiképpen szinkronba hozni a valósággal.

A Pierre Gris Distribution február 19-től április 16-ig országos terjesztésben forgalmazza a kortárs rendezői ranglista élvonalába sorolt magyar alkotó filmjét. A Werckmeister harmóniák Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című regényéből született. Külföldi premierje a 2000-es Cannes-i Filmfesztiválon volt, ahol a Rendezők két hete című programban minősült a legjobb alkotásnak. 2001-ben a franciaországi magyar kulturális évad alkalmából a La Rochelle-i Nemzetközi Filmfesztiválon szerepelt, a párizsi Forum des Images pedig retrospektív összeállításban mutatta be Tarr Béla eddigi munkásságát.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.